Siirry sisältöön

Aktiivimallikelpoista valmennusta työttömille verkossa ja alueellisesti

Hanna / 17.4.2019

Työttömyysturvan aktiivimalli edellyttää, että työttömän on osoitettava aktiivisuutensa työmarkkinoilla noin kolmen kuukauden tarkastelujaksoissa. 1.4.2019 lähtien työtön jäsenemme voi osoittaa aktiivisuutensa osallistumalla Kieliasiantuntijoiden työllistymistä edistäviin palveluihin ja valmennuksiin. Tätä varten räätälöimme Taitava työnhakija -verkkovalmennuksen.

verkkovalmennus työttömille

Taitava työnhakija -verkkovalmennus jäsenillemme

Jäsenenämme voit osallistua aktiivimallin ehdot täyttävään Taitava työnhakija
-verkkovalmennukseen. Voit suorittaa viisipäiväisen valmennuksen silloin, kun se sinulle sopii.

Valmennuksen suoritettuasi saat todistuksen, jonka toimitat työttömyysetuuden maksajalle eli työttömyyskassa Erkoon tai Kelalle.

Jos työnhakusi pitkittyy, voit suorittaa myös jatko-osia.

Valmennuksen tuottaa UpPartners yhteistyössä Kieliasiantuntijoiden ja kattojärjestömme Akavan Erityisalojen kanssa.

Taitava työnhakija -verkkovalmennuksen voit suorittaa missä ja milloin vain. Valmennukseen ei ole hakuaikoja, vaan voit aloittaa sen heti kun olet saanut käyttäjätunnukset.

Näin aloitat verkkovalmennuksen:

  • Tarkista, mikä on aktiivisuuden seurantajaksosi tilanne. Valmennuksen kaikki viisi päivää pitää käydä saman aktiivisuuden seurantajakson aikana, jotta aktiivisuusehto täyttyy. Seurantajakso kestää 65 maksupäivää.
  • Mene verkkovalmennukseen ohjaavalle sivulle urapalvelut.fi/akavanerityisalat ja luo itsellesi tunnukset. Huomaathan, että valmennus kerryttää aktiivisuusehtoa vain, jos tarkastelujakso alkaa 1.4.2019 tai sen jälkeen.

Näin luot tunnuksen:

  • Syötä ensin pelkkä sähköpostiosoitteesi. Napsauta ’Jatka’-painiketta.
  • Syötä koko nimesi ja jäsennumerosi, jonka löydät jäsenkortistasi.
  • Luo itsellesi henkilökohtainen salasana. Luomisen jälkeen salasana pitää syöttää uudelleen.
  • Sinun täytyy antaa suostumus henkilötietojesi käsittelyyn verkkopalvelussa ennen kuin voit jatkaa eteenpäin.
  • Tietojen tallentamisen jälkeen saat ohjeet tunnuksen vahvistamisesta. Samaa käyttäjätunnusta (= antamasi sähköpostiosoite) ja luomaasi salasanaa käytetään kaikilla verkkovalmennuksilla.

Suoritettuasi Taitava työnhakija 1 -valmennuksen saat todistuksen. Lähetä se työttömyysetuuden maksajalle eli työttömyyskassa Erkoon tai Kelalle – tämä varmistaa, että osallistumisesi voidaan hyväksyä aktiivisuusseurantaan ja vältät päivärahan leikkaamisen.

Jos työttömyysjaksosi pitkittyy, voit käydä jatkokurssina Taitava työnhakija II:n ja sen jälkeen vielä Taitava työnhakija III ja IV -kurssit. Valmennusjaksot suoritetaan numerojärjestyksessä. Jatko-osat tulevat näkyviin verkkoon sen jälkeen, kun edellinen valmennus on käyty.

Jokaisen jakson päätyttyä saat automaattisesti todistuksen päiviltä, joina olet osallistunut verkkovalmennukseen. Jos suoritat vähemmän kuin viisi päivää, sinun on osallistuttava myös muuhun Kieliasiantuntijoiden tai Akavan Erityisalojen vastaavaan aktiivimallin ehdot täyttävään koulutukseen, jotta saat kaikki viisi päivää täyteen seurantajaksosi aikana.

Hyödynnä myös muuta aktiivimallikelpoista tarjontaamme

Jäsenenämme voi osallistua myös akavalaisten omiin, paikallisiin työllistymistä edistäviin ryhmiin, jotka toimivat neljällä alueella. Lue tarkemmat tiedot ryhmistä:

Uusimaa: Työnhakuveturi ja Rekryboosteri
Pirkanmaa:  Uratehdas
Pohjois-Pohjanmaa, Lappi ja Kainuu: Urasampo
Varsinais-Suomi ja Satakunta: Urapurje

Ryhmien toimintaan osallistumisesta saat todistukset suoraan ryhmistä.

Usein kysyttyä aktiivimallista

Milloin muutos astuu voimaan ja keitä se koskee?

Muutos astui voimaan 1.4.2019. Muutos koskee niitä, joiden seurantajakso alkaa ko. päivänä tai sen jälkeen. Muutos tulee siis voimaan vaiheittain eri henkilöillä.

Miltä ajalta aktiivisuus kertyy?

Lain mukaan työllistymistä tukevan toiminnan tulee kestää vähintään 5 päivää 65 päivän jaksossa, jotta se osoittaa mallin mukaista riittävää aktiivisuutta. Yksittäisten päivien osalta ei tutkita osallistumistuntien määrää. Osallistumisen kesto voi täyttyä joko:

  • yhtenäisenä ajanjaksona (jos yhtenäinen toimintakokonaisuus kestää esim. maanantaista perjantaihin)
  • yksittäisinä päivinä (jos toimintaa on yksittäisinä päivinä eivätkä ne muodosta yhtenäistä kokonaisuutta).

Mikä lasketaan aktiivisuutta kerryttäväksi toiminnaksi?

Toiminnan täytyy olla työllistymistä tukevaa toimintaa. Tällä tarkoitetaan valmennusta tai sitä vastaavaa toimintaa, joka edistää työllistymistä, esim. työhaastatteluvalmennusta, valmennusta ansioluettelon tekemiseen tai pitkäkestoisempaa uravalmennusta.

Voinko yhdistää Kieliasiantuntijoiden ja TE-toimiston järjestämiä palveluita kerryttääkseni aktiivisuuttani?

Vaikka aktiivimallin edellyttävää aktiivisuutta voi kerryttää sekä TE-toimiston järjestämiin palveluihin että muiden 1.4. muutoksessa tarkoitettujen tahojen järjestämiin palveluihin osallistumalla, näitä kahta palvelukategoriaa ei voi yhdistää aktiivisuuskriteerin laskennassa. Kieliasiantuntijoiden ja TE-toimiston palveluihin osallistumista ei siis voi laskea yhteen. Sen sijaan Kieliasiantuntijoiden ja Akavan Erityisalojen palveluihin osallistumisen voi laskea yhteen.

Käytännössä siis esim. Kieliasiantuntijoiden ja Akavan Erityisalojen palveluun osallistuminen kolmena ja TE-toimiston palveluun osallistuminen kahtena päivänä ei kerrytä aktiivisuusehtoa. Sen sijaan ammattijärjestömme valmennukseen osallistuminen viitenä päivänä kerryttää aktiivisuusehdon, samoin TE-toimiston palveluun osallistuminen viitenä päivänä.

Miten aktiivisuus osoitetaan?

Kun osallistut valmennukseemme, annamme sinulle todistuksen, jossa kerrotaan, että järjestetty toiminta on työllistymistä tukevaa. Sinun tehtäväsi on toimittaa todistus työttömyysetuuden maksajalle eli työttömyyskassalle tai Kelalle.

Todistuksen perusteella etuuden maksajat huomioivat osallistumisen aktiivisuutta kerryttäväksi. Ilman todistusta ei saa kerrytettyä aktiivisuutta.

Aktiivimallin valmennusten ja mahdollisten muiden toimien yhdistämisessä kannattaa olla huolellinen. Kysy neuvoa työttömyyskassan neuvonnasta: Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko, www.erko.fi.