Siirry sisältöön

Kieliasiantuntijat ry:n hallituksen julkilausuma reilun työelämän puolesta

23.11.2019

Käynnissä on useita työehtosopimusneuvotteluja. Työnantajapuoli on tuonut pöytään laajoja muutoksia, jotka toteutuessaan tarkoittavat muun muassa palkattoman työajan lisääntymistä. Tätä kustannusten alentamista perustellaan tarpeella lisätä kilpailukykyä.

Kieliasiantuntijat

On hyvä pysähtyä kysymään: miten se, että työntekijälle maksetaan vähemmän palkkaa, lisää kilpailukykyä? Liiketoiminnan menestys on monen osatekijän summa. Työn hintaa ja esimerkiksi TKI-investointejakin tärkeämpi on motivoitunut, sitoutunut ja hyvinvoiva työntekijä. Hän takaa työn laadun ja tehon.

Tuottavaa ja osaavaa työvoimaa ei varmisteta sillä, että työntekijältä vaaditaan yhä enemmän yhä pienemmällä palkalla, jolloin taloudelliset huolet ja työuupumus ovat yhä useammin läsnä. Antaisitko sinä kaikkesi, jos sinulta vietäisiin kaikki turva?

Taloudellisia huolia ja motivaation puutetta lisää myös työnteon riskien siirtäminen työntekijöille. Nollatuntisopimuksella työtä tekevä ei voi suunnitella elämäänsä kovin pitkälle, kun töihin on lähdettävä lyhyellä varoitusajalla. Silloin, kun töitä ei olekaan tarjolla, on hän tyhjän päällä. Perusteeton määräaikaisuuksien ketjuttaminen lisää elämän epävarmuuden lisäksi epätasa-arvoa. Esimerkiksi raskaana olevan työntekijän määräaikaisia työsopimuksia jätetään uusimatta. Riskejä siirtyy myös valtiolle, kun palkalla ei tule toimeen ja sen jatkeeksi pitää hakea tukea.

Syyskokouksemme vahvisti yhdeksi toimintamme teemaksi ensi vuonna reilun työelämän. Reilu työelämä on inhimillinen ja yhdenvertainen, sen työnteon ehdot ovat oikeudenmukaiset ja siinä työstä saa elämiseen riittävän korvauksen. Tällaisessa työelämässä viihtyy motivoitunut työntekijä, joka on niin menestyvän yrityksen kuin menestyvän yhteiskunnan kulmakivi. Haastamme kaikki mukaan rakentamaan reilua työelämää. Nyt on hyvä aika.

Kieliasiantuntijat ry:n hallitus