Siirry sisältöön

Opiskelijan ajatuksia harjoittelusta

Anna / 9.6.2020

Harjoittelu on opiskelijalle tärkeä mahdollisuus päästä kokemaan, millaista työskentely omalla alalla ihan oikeasti on. Harjoittelussa moni pääsee ensimmäistä kertaa soveltamaan käytäntöön opinnoissa kartuttamiaan taitoja.

harjoittelusta
Viimeisenä päivänä otettu kuva kiteyttää hyvin tämän työporukan tunnelmia. Kuva: Sini Myllyniemi

Aloitin oman harjoitteluni Kieliasiantuntijoilla huhtikuun puolivälissä ja pääasiallisena työtehtävänäni on ollut Kansainvälisen kääntäjienpäivän seminaarin järjestäminen, sekä erilaiset Kieliasiantuntijoiden viestintätehtävät. Olen viihtynyt harjoittelussa erittäin hyvin ja kahdessa kuukaudessa olen oppinut ihan uskomattoman määrän uusia asioita. Uskon, että tästä harjoittelusta on minulle monenlaista hyötyä valitsemallani uudella urapolulla.

HARJOITTELUA EI OLE AINA HELPPO TOTEUTTAA

Harjoittelun toteuttaminen käytännössä ei ole ollut ihan mutkaton juttu asuntolainalliselle aikuisopiskelijalle, mutta omasta harjoittelustani maksetaan onneksi harjoittelupalkkaa, joka opintorahan ja -lainan kanssa riittää kattamaan kuukausittaiset menot, ja lasillisen viiniäkin silloin tällöin. Onnistuneesta harjoittelusta saamani hyöty on niin monipuolista, että suosittelen tätä kaikille, joille tämä on käytännössä mahdollista. Olen omaksunut uusia työelämätaitoja sellaisessa työympäristössä, josta minulla ei ennestään ollut lainkaan kokemusta, monia uusia työvälineitä ja työtapoja sekä laajalti tietoutta omasta alastani – hyvin erilaisesta näkökulmasta kuin opinnoissani.

HYVÄ POMO YMMÄRTÄÄ TYÖHYVINVOINNIN MERKITYKSEN

Tämän vuoden harjoitteluihin toi vielä koronakin omat haasteensa, ja alkukeväästä minua jännitti kovasti tuleeko harjoitteluni toteutumaan ollenkaan. Pitkän linjan liittoaktiivina puhun aina liittoon kuulumisen puolesta, jo opiskeluaikana, ja nyt voin suositella liittoa myös harjoittelupaikkana. Harjoitteluni järjestettiin niin, että sain tehdä töitä etänä. Olen kokenut, että harjoitteluni on järjestetty myös minua ajatellen ja minulle on pyytämättä kerrottu oikeuksistani työntekijänä. Ennen yliopisto-opintojani 15 vuoden työuran tehneenä voin kertoa, että reilu ja ihmisläheinen työnantaja, joka huolehtii alaistensa hyvinvoinnista on harvinainen kultakimpale!

ETÄNÄKIN VOI OLLA OSA TYÖYHTEISÖÄ

Tässä työyhteisössä on myös etätyöskentely hoidettu esimerkillisen hyvin: aamuisin aloitetaan yhteisellä kahvittelulla, käydään läpi päivän agenda, ja kun ryhdytään tahoillamme purkamaan tehtävälistaa, on tiimikaverit koko ajan Slackin tai Teamsin päässä. Minulle on annettu vastuuta omien tehtävien hoitamisesta, luottamusta hoitaa uusia asioita ensimmäistä kertaa, ja tukea ja neuvoja aina tarvittaessa. Harjoittelijan kannattaakin muistaa, että tämän rupeaman nimi on ”harjoittelu”. Se tarkoittaa, että tänä aikana saa harjoitella työn tekemistä ja siihen kuuluu myös virheet ja niistä oppiminen. Luin tänään Kiekauksesta 70-20-10-mallista, jonka mukaan vain 10% asioista omaksutaan koulutuksesta, 20% toisiltamme saadusta palautteesta ja loput 70% työtä tekemällä.

Työyhteisö on aloittelevalle työntekijälle tärkeä voimavara. Työyhteisön tärkeys on Kieliasiantuntijoilla ymmärretty hyvin. Työhön kuuluvien etäpalaverien ja -koulutusten lisäksi olen saanut tutustua tämän työyhteisön ihmisiin silloin tällöin vapaa-ajallakin, vaikkakin virtuaalisesti. Korona-rajoitusten lievennyttyä on ollut ilo päästä yhtenä päivänä viikossa toimistolle tapaamaan työkavereita ihan livenä.

Kiitokset erityisesti Hannalle ja Tainalle kaikesta opista, ja koko porukalle hienosta kokemuksesta! Syksyllä tavataan taas!

 

TÄMÄN HARJOITTELIJAN SUOSITUKSET

  • Microsoftin To Do -appi
  • Työpisteen ergonomiaan panostaminen
  • Monenlaisten viestintätaitojen kartuttaminen
  • Poistuminen omalta mukavuusalueelta myös työtehtävien merkeissä
  • Oman alan liiton jäsenyys
  • Säännölliset kahvittelut työporukalla, livenä tai etänä!

 

Lue lisää vinkkejä työharjoitteluun Akavan Erityisalojen sivuilta.

Kirjoittaja on Kieliasiantuntijat ry:n harjoittelija.