Siirry sisältöön

6 vinkkiä työssä jaksamiseen – työhyvinvoinnista huolehtiminen kriisin aikana

16.3.2022

Ukrainan tilanne ja koronakriisi ovat nostaneet oman kielisen viestinnän merkitystä ja arvostusta yhteiskunnassa laajasti. Samalla kuitenkin työssä käsiteltävien raskaiden aiheiden määrä lisääntyy. Miten jaksaa työssä, kun kiire, stressi, jatkuva uutisten seuraaminen, myötätunto stressi ja pelko nousevat pintaan?

Kuvituskuva: Henkilö istuu työpöydän ääressä. Pöydällä on kaksi tietokoneen näyttöä ja paljon papereita.

Ihminen ei ole kone. Yksityiselämän tapahtumat ja kaikkia koskettavat globaalit kriisit vaikuttavat myös työssä jaksamiseen. Muista siis, että töissäkään ei tarvitse olla täydellinen ja tunteille tulee antaa tilaa. Yhteistyökumppanimme Coollan kokenut uravalmentaja ja työelämän ravistelija Susan Calonius antoi kuusi vinkkiä työssä jaksamiseen kriisin aikana.

1. Aseta perusasiat etusijalle

Liikunta, terveellinen ruokavalio ja uni ovat kriisissäkin elintärkeitä. Jos mahdollista, pidä myös kiinni rutiineista.

2. Muista myös rentoutua

Työn vastapainoksi on hyvä puuhata jotain, mikä ei rasita mieltä ja laukaisee jännitystä. Käy esimerkiksi ulkona kävelämässä, piirrä, kirjoita tai tee käsitöitä.

3. Karsi ja priorisoi. Laske omia ja tiimisi tavoitteita

Kiireessä kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Muista kriisitilanteessa tehdä se, mikä on sillä hetkellä tärkeintä. Kun tilanne on normalisoitunut, voit keskittyä esimerkiksi kesken jääneen työprojektin toteuttamiseen tai oman osaamisesi kehittämiseen ja muiden ammatillisten tavoitteiden saavuttamiseen.

4. Rajoita sosiaalisen median ja digilaitteiden käyttöä

Etenkin jos valtaosa työajastasi menee näytön äärellä, kokeile esimerkiksi somepaastoa viikonloppuisin tai jätä puhelin pois sängyn vierestä, kun menet nukkumaan. Voit myös asettaa puhelimesi ilmoitukset pois päältä niistä kanavista, jotka eivät ole työtehtäviesi kannalta tärkeitä.

5. Vaikeassa tilanteessa ja kiireessä on tärkeää keskittyä hetkeen

Kokeile Mindfullness harjoituksia. Mielenterveystalon Rauhoittava hengitys -ohjeen avulla voit esimerkiksi rauhoittaa kehon ylivireyttä ja kiireen tuntua.

6. Uskalla puhua ja pyytää apua

Jos työtehtävät tuntuvat liian raskailta, pyydä esihenkilöltäsi apua ja jaa tehtäviä tiimisi kesken. Jäsenenä saat myös urapalveluista apua esimerkiksi psyykkisen kuorman hallitsemiseen.

Kieliasiantuntijoiden jäsenet saavat maksutta psyykkistä valmennusta työssä jaksamiseen Coollalta. Lue lisää urapalveluistamme täältä. Valmennukseen pääset kirjautumaan ja ilmoittautumaan tunnuksilla, jotka löydät jäsenen verkkoasioinnista.

 

Susan Caloniusta haastatteli yhteistyöjärjestömme Viesti ry.