Siirry sisältöön

Euroopan kielten päivää on juhlittu jo 20 vuotta!

Laura Liimatainen / 26.9.2021

Vuodesta 2001 saakka 26. syyskuuta on ollut Euroopan kielten päivä, joka sai alkunsa Euroopan neuvoston aloitteesta. Teemapäivän tarkoituksena on kannustaa eurooppalaisia opiskelemaan kieliä eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa sekä lisätä tietoisuutta Euroopan kielellisestä moninaisuudesta.

Euroopan kielten päivän logo

Euroopan kielten päivän kunniaksi Kiekaus jakaa muutaman faktan Euroopan kielimaailmasta:

  1. Euroopan unionissa on yhteensä 24 virallista kieltä. Englanti on pysynyt yhtenä EU:n virallisena kielenä Ison-Britannian EU-eron jälkeenkin, sillä se on virallinen kieli myös Irlannissa ja Maltalla.
  2. Euroopassa puhutaan noin 200 eri alkuperäiskieltä. Näitä ovat esimerkiksi saamen kielet, joista Suomessa puhutaan pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea.
  3. Monella Euroopan maalla on useampi virallinen kieli, jotka saattavat myös vaihdella alueellisesti. Sveitsillä on neljä virallista kieltä: saksa, ranska, italia ja retoromaani.
  4. Iirin kieli on Irlannissa virallinen, mutta sitä puhuu päivittäin vain noin 1,7 prosenttia irlantilaisista. Myös EU:n toimielimiin on ollut haastavaa löytää iirin kääntäjiä ja tulkkeja, minkä vuoksi kaikkia asiakirjoja ei tällä hetkellä tarvitse kääntää iiriksi, vaikka se onkin yksi unionin virallisista kielistä.
  5. Suomen läheistä sukukieltä liiviä osaa parikymmentä ihmistä, mutta tiettävästi viimeinen äidinkielenään liiviä puhunut henkilö, Grizelda Kristiņa, menehtyi vuonna 2013.
  6. Venäjää puhuu äidinkielenään yli 120 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä Euroopan suurimman kielen. Toiseksi puhutuin kieli on saksa, jota puhuu äidinkielenään noin 13 prosenttia eurooppalaisista.
  7. Yli puolet eurooppalaisista on kaksikielisiä.

Kieliasiantuntijat puhuvat kielten osaamisen ja osaajien puolesta joka päivä, myös Euroopan kielten päivänä!

Tutustu Euroopan kielten päivän verkkosivustoon.