Siirry sisältöön

Mihin menevät kääntäjäyrittäjän rahat?

Ian / 12.11.2021

money-3918183_1280

Osa 2: Mihin kääntäjäyrittäjä käyttää rahansa?

Yrittäjän koko liikevaihto ei ole pelkkä voittoa. Kääntäjäyrittäjällä on ja pitää olla kuluja, jotka helpottavat arkea. Kerron tässä blogitekstissä, mihin kieliammateissa toimivan yrittäjän kannattaa käyttää rahaansa.

Olen työskennellyt päätoimisesti kääntäjä- ja kielenhuoltajayrittäjänä kolme vuotta, pääosin kääntäen suomesta äidinkieleeni eli englantiin. Viime vuonna liikevaihtoni oli n. 51 000 €, josta melkein 5 000 € meni liiketoimintani kuluihin. Jokaisen tilanne on erilainen, tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole opettaa tarkkaa rahankäyttöä vaan antaa ideoita siitä, mihin tuotteisiin ja palveluihin sinun yrityksesi kannattaa panostaa.

Koska kääntäjäyrittäjät toimivat useimmiten yksinyrittäjinä toiminimellä, on heillä vähemmän juoksevia kuluja kuin yrittäjillä, joiden liiketoiminta vaatii esimerkiksi erillisen liiketilan. Kääntäjä työskentelee usein kotitoimistolla, jolloin hänen täytyy maksaa tietokoneesta, netistä, sähköstä ja toimistokalusteista, mutta ei raaka-aineista, materiaaleista tai liiketilasta. Häntä ei vaivaa ongelmat toimitusten ja tuotantoketjujen kanssa, kun kaikki käännettävät materiaalit saapuvat netin välityksellä.

Osaava kirjanpitäjä on korvaamaton apu

Ensimmäinen kuluerä on kirjanpitäjä. Tässä asiassa olen hieman tekopyhä, koska tein kaksi ja puoli vuotta kirjanpitoa itse ja vasta viime syyskesällä ulkoistin sen ammattilaiselle. Nyt olenkin täysin vakuuttunut kirjanpitäjän tarpeellisuudesta.

Viime vuonna tajusin, että kahta asiaa en osaa: tulos- ja taselaskelman laatimista ja elinkeinoharjoittajan veroilmoituksen eli lomakkeen 5 täydellistä täyttämistä. Tulos- ja taselaskelma on hyödyllinen asiakirja pankkien kanssa asioidessa, varsinkin minulle, kun asunnon ostaminen oli minulle ajankohtainen asia. Lomakkeen 5 olen aiempina vuosina täyttänyt itse, mutta vasta kirjanpitäjän avulla pystyin hyödyntämään kaikista mahdollisista vähennyksistä ja olemaan täysin varma, että lomake täytettiin oikein.

Luettelemani kuluerät eivät ole mielestäni ikäviä, pakollisia juoksevia kuluja vaan oikeita panostuksia liiketoimintaan, joista on jopa ilo maksaa.

Olen positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka vähän kirjanpitäjä on maksanut. Monta vuotta sitten sivutoimisena yrittäjänä minulla oli kirjanpitäjä, ja hänen palvelunsa maksoi suhteellisen paljon, yli sata euroa, kuukaudessa. Nykyinen kirjanpitäjäni on paljon edullisempi ja tehokkaampi. Hänet olen löytänyt tuttavan suosittelun kautta. Jos siis etsit kirjanpitäjää, kysy muiden ammattilaisten neuvoa ja suosituksia.

Kielenhuolto osana palvelupakettia

Isoin kulueräni kääntäjänä on toisten ihmisten työ. Pyrin myymään kaikki käännökseni ”neljän silmän” periaatteella eli minä käännän ja toinen äidinkielenään englantia puhuvan kielenhuoltaja tarkistaa. Näin varmistetaan hyvä laatu ja pelastetaan asiakkaan tekstiä kiusallisilta mokilta. Kiusallisia mokia on kuitenkin tapahtunut, mutta ne ovat olleet kaikki minun vikani, koska kannan lopullisen vastuun käännöksestä.

Tämän kuluerän sisällytän hinnoitteluun niin, että asiakas maksaa valmiiksi molemman tekijän työstä. Kun maksat itse kielenhuoltajan työstä ja myyt omia palveluitasi omille asiakkaillesi, sinä päätät palvelusi hintatasosta. Se ei aina ole helppoa, mutta voit seurata omaa työaikaasi ja laskea, kuinka paljon sinulle jää käteen, kun olet maksanut kielenhuoltajan laskun.

Hyvä kielenhuoltaja on kullanarvoinen ja antaa käännöksellesi paitsi tarkastuksen myös uusia näkökulmia. Hän haastaa sinua kääntäjänä, jolloin alat pohtia omaa työtäsi kriittisemmin. Tähän siis kannattaa ehdottomasti panostaa. Kuten kirjanpitäjää, etsi hyvää kielenhuoltajaa verkostosi ja suositusten kautta.

Päivitä työkaluja ja osaamistasi säännöllisesti

Kuluja syntyy myös toimiston ulkopuolella. Tavallisesti kielialalla järjestetään paljon tilaisuuksia ja koulutuksia. Kannattaa olla valikoiva ja päättää, minkälaisiin tapahtumiin haluat osallistua, jotta et uupuisi. Jatkuva kouluttautuminen on meille kieliammattilaisille erittäin tärkeää. Katso vaikka Kieliasiantuntijoiden ja Akavan Erityisalojen koulutuksia, joita järjestetään paljon verkossa.

Nykyään valtaosa kääntäjän työkaluista on verkossa, mutta osa on kuitenkin edelleen paperilla. Minulla on pari tärkeää ja arvokasta, painettua erikoissanastoa ja -sanakirjaa, joita käytän säännöllisesti. Tilaan myös lehtiä sekä painettuna että sähköisessä muodossa. Nämä ovat kaikki kieliammattilaisille perusteltuja liiketoiminnan kuluja, joten muista vähennä ne verotuksessa.

Vaikka kääntäjäyrittäjänä työskentelisi kokoaikaisesti kotitoimistolla, muodostuu kuluja jatkuvasti, jotka tehostavat työntekoa ja tuottavat lisäarvoa. Nämä luettelemani kuluerät eivät ole mielestäni ikäviä, pakollisia juoksevia kuluja vaan oikeita panostuksia liiketoimintaan, joista on jopa ilo maksaa. Siksi niitä pitää miettiä huolella ja investoida oikeisiin menoihin. Pohdi siis perusteellisesti yrityksesi rahankäyttöä, etsi hyviä ammattilaisia verkostosi kautta ja muista vähennä kaikki kulut verotuksessa.

Osallistu keskusteluun

Mihin sinä yrittäjänä käytät rahaasi? Onko jotain olennaista, josta en ole kirjoittanut? Voit jakaa ajatuksesi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kiekausblogi.

 

Kirjoittaja Ian Mac Eochagáin on kääntäjäyrittäjä ja Kieliasiantuntijat ry:n hallituksen varapuheenjohtaja 2021.