Siirry sisältöön

Unelma yhdenvertaisuudesta ja miten se saavutetaan

Oili Heimonen / 27.7.2021

Viime marraskuussa julkaistu ”Saavutettava viestintä – Yhdenvertaista yhteiskuntaa etsimässä” on Maija Hirvosen ja Tuula Kinnusen toimittama erinomainen tietopaketti ja inspiraation lähde. Lukukokemus oli voimaannuttava ja kirkasti oman työn merkitystä.

Saavutettava viestintä teos kansikuva

Teos lähestyy saavutettavan viestinnän olemusta kiinnostavasti ja monesta näkökulmasta. Kynään on tarttunut niin saavutettavan viestinnän ammattilaisia kuin heitä, joiden osallisuus työelämässä ja yhteiskunnassa vaarantuisi ilman viestinnän saavutettavuutta. Myös virkamiehet pääsevät ääneen avaamaan aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä.

Kiireisen lukijan elämää helpottaa se, että tuhti tietopaketti on jäsennelty selkeästi. Yksittäisten lukujen pituus on maltillinen ja eri kirjoittajien artikkelit toimivat myös itsenäisinä kokonaisuuksina. Teksteistä on onnistuttu tekemään yleistajuisia ja samalla akateemisesti uskottavia.

Kääntäminen ja tulkkaus ovat välttämättömiä saavutettavan viestinnän mahdollistajia, ja se nousee teoksen kokonaisuudessa kirkkaasti esiin. Samoin näkökulma, jossa kielivähemmistöön tai erityisryhmään kuuluvat nähdään aktiivisina toimijoina, joilla on paitsi huomioonottamisen arvoisia näkökulmia ja painavaa sanottavaa, myös yhteiskuntaa ja yhteisöjä rikastuttavia taitoja ja osaamista.

Lukusuositus saavutettavuuden suurista linjoista päättäville

Saavutettava viestintä - Yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta etsimässä on vahva ehdokas kieliasiantuntijan tai sellaiseksi opiskelevan lukulistalle. Luettuasi tämän teoksen tiedät muun muassa, miksi:

  • saavutettavuuteen panostaminen on investointi, joka maksaa itsensä takaisin
  • saavutettavuus ei palvele vain erityisryhmiä, vaan meitä jokaista muuttuvissa elämäntilanteissa
  • saavutettavuuden toteutumiseksi tarvitaan asiantuntijuutta ja monialaista yhteistyötä.

Erityisen tarpeellista luettavaa se olisi niille, joiden käsissä saavutettavuuden suuret linjat ovat. Jos riittävän moni poliitikko ja virkamies tarttuisi teokseen, saattaisi yhteiskuntamme ottaa lyhyessä ajassa melkoisen saavutettavuusloikan.

 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Kiekaus-lehden numerossa 1/2021.