Mitä, jos kielentutkijoita ei olisi?
Kieli kannattelee maailmaa / 7.11.2023
Monikulttuurisessa ja alati kansainvälistyvässä elinympäristössämme kielellä on yhä tärkeämpi rooli. Kieli on osa identiteettiämme ja maailmankuvaamme. Se heijastaa tapojamme, kulttuuriamme ja arvojamme. Se vaikuttaa ajatteluumme ja toimintaamme.
Kieli ja sen ilmiöt ovat kiinnostaneet ihmiskuntaa jo ainakin satoja vuosia. Ajatellaan, että ensimmäisen kerran kieltä on pohdittu jo silloin, kun kirjoitustaito on kehittynyt, mutta viimeistään antiikin suurten filosofien aikaan kieleen kohdistuva tutkimus on lähtenyt lentoon.
Kielentutkimuksesta tulee helposti ensimmäisenä mieleen kielitiede: kieliopin, fonetiikan, semantiikan ja pragmatiikan tutkiminen.
Kielentutkimus on kuitenkin muutakin kuin sen tutkimista, miten sanat ja lauseet saavat merkityksensä. Yhä useammin se on monialaista ja poikkitieteellistä tutkimusta, joka yhdistää kielen, kulttuurin tai kääntämisen tutkimuksen ympäröivän yhteiskunnan tapahtumiin ja rakenteisiin. Kielentutkimus käsittää laajan kirjon aihealueita, joilla kieltä ja sen vaikutusta tutkitaan.
Digitalisaation myötä kielentutkimuksen kenttä on laajentunut entisestään. Teknologisten innovaatioiden avulla voidaan analysoida valtavat määrät teksti- ja puheaineistoa, ja kielentutkijat voivat hyödyntää vaikkapa koneoppimista ja tekoälyä ymmärtääkseen kieleen liittyviä piirteitä ja ominaisuuksia entistä syvällisemmin.
Kun puhumme kielentutkimuksen monimuotoisuudesta, puhumme myös ymmärryksestä. Jotta voimme ymmärtää yhteiskuntaa syvemmin, tarvitsemme kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkijoita. Uusien ilmiöiden tulkitsemiseen tarvitaan kielitieteilijöiden osaamista: kun meillä on yhteisiä sanoja, joilla voimme kertoa kokemuksistamme ja ympäristöstämme, tulee siitä kaikesta todellista.
Kieli kannattelee maailmaa -kampanja tuo esiin erilaisia kieliasiantuntija-ammatteja, jotka mahdollistavat ymmärrettävämmän maailman. Kampanjassa julkaisemme kerran viikossa sarjakuvan, jonka välityksellä voi saada kuvan, miltä maailma näyttäisi ilman kieliasiantuntijoita. Sarjakuvien lisäksi esittelemme kerran viikossa yhden kieliasiantuntija-ammatin.
Kampanjaa voit seurata myös Instagram- ja Facebook-tileillämme ja aihetunnisteella #kielikannatteleemaailmaa.
Sarjakuva: Suvi Sipronen
Teksti: Senja Sakko