Siirry sisältöön

Mitä, jos teknisiä viestijöitä ei olisi?

Kieli kannattelee maailmaa / 31.10.2023

Tekniset viestijät

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten paljon työtä vaaditaan, että voimme käyttää erilaisia laitteita ja sovelluksia omalla kielellämme? Tiesitkö, että laitteessa, jolla tätä tekstiä luet, on mahdollisuus valita valtavasta määrästä eri kieliä, joiden avulla käyttö sujuu vaivattomasti? Oletko tullut ajatelleeksi, että pesukoneesi käyttöohjeen on laatinut joku pitäen mielessään kaiken tiedon ja avun, mitä käyttäjänä saatat tarvita? Kaiken tämän mahdollistavat tekniset viestijät, jotka työskentelevät taustalla ja varmistavat, että käyttökokemuksesi on saumaton ja sujuva.

Kun saat käsiisi uuden laitteen tai asennat uutta ohjelmistoa, käännyt luultavasti ensimmäisenä käyttöohjeen puoleen. Kyllähän me kaikki tunnemme ne huonot käyttöohjeet, jotka surkuhupaisine käännöskukkasineen muistuttavat siitä, että halvalla ei saa hyvää. Mutta kun käyttöohje onkin sujuva, emme oikeastaan enää edes noteeraa tekijää sen takana.

Tekniset viestijät mahdollistavat sen, että pystymme käyttämään erilaisia tuotteita omalla kielellämme. He vastaavat siitä, että esimerkiksi käyttöohjeet ja -liittymät, kuten laitteiden valikot, ovat käyttökelpoisia kullakin kielellä. Tekniset viestijät suunnittelevat, keräävät, tuottavat ja lokalisoivat käyttäjille tarkoitettua informaatiota, joka voi olla tekstinä tuotteen myyntipakkauksessa, erillisenä käyttöohjeena, verkkosivuna, videona, äänenä, virtuaalitodellisuudessa, lisätyssä todellisuudessa tai muussa muodossa.

Tekniset viestijät lisäävät saavutettavuutta ja käytettävyyttä. Kielitaidon ja kulttuurillisten piirteiden tuntemisen lisäksi heillä on merkittävä teknologia- ja it-alan osaaminen. Jokaisella kielellä ja kulttuurilla on omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat siihen, miten tietoa tulisi esittää. Tekniset viestijät hallitsevat nämä hienovaraiset erot, sillä heidän tehtävänään on sovittaa sisältöjä kohdekulttuuriin sopivaksi.

Tekniset viestijät takaavat sen, että viestintä on paitsi selkeää, myös käyttäjää kunnioittavaa ja helppoa ymmärtää. Heidän panoksensa on usein huomaamatonta tuotekehityksen ulkopuolella, mutta kriittistä yhteiskuntamme toimivuuden kannalta.

Kieli kannattelee maailmaa -kampanja tuo esiin erilaisia kieliasiantuntija-ammatteja, jotka mahdollistavat ymmärrettävämmän maailman. Kampanjassa julkaisemme kerran viikossa sarjakuvan, jonka välityksellä voi saada kuvan, miltä maailma näyttäisi ilman kieliasiantuntijoita. Sarjakuvien lisäksi esittelemme kerran viikossa yhden kieliasiantuntija-ammatin. 

Kampanjaa voit seurata myös Instagram- ja Facebook-tileillämme ja aihetunnisteella #kielikannatteleemaailmaa.

Sarjakuva: Suvi Sipronen
Teksti: Senja Sakko