Siirry sisältöön

Mitä, jos teknologian kehittämisessä ei olisi mukana kieliasiantuntijoita?

Kieli kannattelee maailmaa / 23.10.2023

Tekoäly

Kieliteknologia on monitieteinen tieteenala, joka yhdistää kielitieteen ja käännöstieteen informaatioteknologiaan ja jossa tarvitaan myös muun muassa kognitiotiedettä, puheentutkimusta ja psykologiaa. Kieliteknologisen tutkimuksen kohteena on ihmisen tuottaman kielen muuntaminen muotoon, jossa se on teknisten välineiden ja menetelmien hyödynnettävissä. Tutkimustuloksia hyödynnetään konekääntimien lisäksi esimerkiksi automaattisessa oikeinkirjoituksen tarkistuksessa ja puheentunnistuksessa.

Kieliteknologian avulla ihmiset pystyvät hyödyntämään tekniikkaa kommunikoimiseen kaikkialla maailmassa ja viestimään nopeammin. Jotta tämä tekniikka toimisi luotettavasti, tarvitaan sitä suunnittelemaan, kehittämään ja käyttämään kieliasiantuntijaa. Pelkkä tekninen osaaminen ei riitä. Kieliasiantuntija varmistaa, että teknologia tuottaa ja tulkitsee kieltä oikein.

Jos ei olisi kieliasiantuntijoita, navigaattorit ohjaisivat minne sattuu, tekstinkäsittelyohjelmat eivät auttaisi tavuttamaan, korjaamaan kirjoitusvirheitä tai poistamaan muita kömmähdyksiä eikä puhelimen ennakoiva tekstinsyöttö nopeuttaisi kirjoittamista. Netin konekääntimellä ei voisi tarkistaa, mitä sillä vieraskielisellä sivustolla oikein myydään. Elämä olisi kielellisesti vähän hankalaa.

Kieliteknologian puutteet hankaloittaisivat muutakin kuin arkipäivän kielitilanteita. Esimerkiksi Euroopan komissio on yksi edelläkävijöistä kieliteknologian hyödyntämisestä suuressa mittakaavassa kieltenvälisen viestinnän työkaluna. Silloinkin sitä käyttämään tarvitaan kieliasiantuntijaa, jotta viestintä on luotettavaa.

Kieli kannattelee maailmaa -kampanja tuo esiin erilaisia kieliasiantuntija-ammatteja, jotka mahdollistavat ymmärrettävämmän maailman. Kampanjassa julkaisemme kerran viikossa sarjakuvan, jonka välityksellä voi saada kuvan, miltä maailma näyttäisi ilman kieliasiantuntijoita. Sarjakuvien lisäksi esittelemme kerran viikossa yhden kieliasiantuntija-ammatin. 

Kampanjaa voit seurata myös Instagram- ja Facebook-tileillämme ja aihetunnisteella #kielikannatteleemaailmaa.

Sarjakuva: Suvi Sipronen
Teksti: Suvi Seikkula