Siirry sisältöön

Bli medlem

Löntagare, yrkesutövare eller frilansare – Språkexperter rf är ditt fackförbund när du arbetar i ett språkexpertyrke inom flerspråkig kommunikation, översättning eller tolkning. Bli medlem redan idag!

Bli medlem - du får en egen gemenskap

Medlemskap i Språkexperter rf är ett tecken på att du värderar din utbildning och kompetens.  Som vår medlem hör du till Akavas riksomfattande gemenskap som består av över 2 600 språkexperter, översättare, tolkar och experter i flerspråkig kommunikation. Bli medlem i vårt trevliga och inspirerande nätverk av kollegor!

Som medlem får du stöd och råd för olika skeden i yrkeslivet, exempelvis när du funderar på nästa steg i karriären eller lämplig ersättning. Tillsammans med Akavas Specialorganisationer erbjuder vi heltäckande jurist- och rådgivningstjänster samt tjänster som stöder och utvecklar din kompetens och dina kunskaper.

Du kan bli medlem oberoende av om du är löntagare, yrkesutövare, företagare eller frilansare.  Det lönar sig att bli medlem även om du är studerande som ska bli språkexpert.

 

Gå med i Språkexperter rf

Våra medlemmar arbetar bland annat som översättare, tolkar för talade språk, teckenspråkstolkar, översättningskoordinatorer, terminologer, experter på teknisk kommunikation, skrivtolkar och språkvårdare. Det finns hundratals befattningar, men det som förenar våra medlemmar är språk, kommunikation, översättning och tolkning samt språktjänster.

Många arbetar i olika roller inom dokumentation och lokalisering eller kommunikation och export.

Våra medlemmar är högutbildade experter. De vanligaste examina som våra medlemmar har är

 • FM, utbildningsprogram i språk, översättning eller flerspråkig kommunikation
 • HuK, språk eller översättning
 • Teckenspråkstolk
 • Diplomöversättare DKK
 • YH, Tolk
 • Yrkesexamen för kontakttolk eller specialyrkesexamen i rättstolkning

Språkexperter rf hör till centralorganisation Akava via takorganisationen Akavas Specialorganisationer.

Akavas förhandlingsorganisation inom den privata sektorn, De Högre Tjänstemännen YTN, och Förhandlingsorganisationen för den offentliga sektorns utbildade, FOSU rf, och dess förtroendemän representerar och bistår våra medlemmar på arbetsplatser och vid förhandlingsbord.

 

När du byter från ett annat förbund till Språkexperter rf

 1. Fyll i och skicka den elektroniska medlemsansökan till Språkexperter rf.
  Vi rekommenderar att du i ansökan anger att du vill att ditt medlemskap börjar i början av följande månad. Då är det lättare att räkna ut medlemsavgifterna. Om du inte anger ett specifikt startdatum för medlemskap i din ansökan, kommer ditt medlemskap att börja från det datum då vi tagit emot din ansökan.
 2. Vänta på bekräftelse av medlemskapet. Du får den per e-post från Språkexperter rf inom ett par dagar, men Akavas Specialorganisationer skickar en skriftlig bekräftelse av medlemskapet och paketet Välkommen till Språkexperter.
 3. Skicka uppsägningsbeskedet skriftligt till ditt tidigare fackförbund och säg upp dig från och med den dag då ditt medlemskap i Språkexperter rf börjar. Avsluta ditt tidigare medlemskap och anslut dig till det nya fackförbundet inom en månad, så att ditt medlemskap i en arbetslöshetskassa inte avbryts och arbetsvillkoret du redan tjänat in flyttas med dig. Betala dina medlemsavgifter till ditt tidigare fackförbund på det sätt som krävs för att ditt medlemskap i arbetslöshetskassan ska förbli oavbrutet.

Du kan bara byta arbetslöshetskassa under ett anställningsförhållande. Exempelvis som arbetslös eller vårdledig kan du inte byta arbetslöshetskassa, men du kan byta fackförbund och fortsätta som medlem i den tidigare kassan tills du återvänder till ett anställningsförhållande.

 

Har du frågor om att bli medlem?

Akavas Specialorganisationers medlemssekreterare hjälper i frågor om att bli en medlem.
Telefon: 0800 135 370
Telefonjour vardagar kl. 9-16
E-post: jasenpalvelut@akavanerityisalat.fi