Siirry sisältöön

Työttömyysturva

Jos olet palkansaaja, voit liittyä Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon jäseneksi. Kassan jäsenmaksu sisältyy  jäsenmaksuumme.

Voit tarkistaa sen, oletko työttömyyskassan jäsen, omista tiedoistasi Akavan Erityisalojen verkkoasioinnissa.

Yrittäjä- ja ammatinharjoittajajäsenenämme voit halutessasi liittyä Yrittäjäkassan jäseneksi.

Työttömyyspäiväraha työttömän tukena

Työttömyyden kohdatessa voit olla oikeutettu saamaan Kelan maksamaa työttömyystukeen tai jos olet työttömyyskassan jäsen työttömyyskassan maksamaan ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan.

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha muodostuu peruspäivärahasta ja sen päälle maksettavasta ansiosidonnaisesta osuudesta.

Lue Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon sivuilta työttömyyspäivärahan maksamisen edellytyksistä.

 

Jos jäät työttömäksi, toimi näin

 • Ilmoittaudu kokoaikatyönhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Työttömyysturvaa ei makseta takautuvasti. Jos olet lomautettu, mukana tulee olla lomautustodistus. Ilmoita TE-toimistossa kassasi nimi, Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko (106).
 • Ilmoita työttömyydestä tai lomautuksesta Akavan Erityisaloihin linkistä löytyvällä lomakkeella. Huolehdi nyt viimeistään siitä, että olet maksanut jäsenmaksusi. Työttömyyskassa tarkistaa tietosi Akavan Erityisaloista ennen päivärahapäätöksen tekemistä.
 • Hae ansioon suhteutettua työttömyyspäivärahaa kassalta kolmen kuukauden kuluessa TE-toimistoon ilmoittautumisesta. Huom! Päivärahahakemukset postitetaan Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkoon, ei Akavan Erityisaloihin tai Kieliasiantuntijat ry:lle.
 • Lue yksityiskohtaisemmat ohjeet päivärahan hakemiseen Erkon sivuilta. Erkon sivuilta löydät myös ansiopäivärahahakemuksen.
 • Hyödynnä Kieliasiantuntijat ry:n ja Akavan Erityisalojen jäsenyyteen kuuluvat työllistymistä edistävät palvelut ja koulutukset. Lue lisää näistä alta.

Jos työsi on osa-aikaista ja työtuntien määrä vaihtelee, tee myös tämä:

 • Pidä palkkakuitit, työtodistukset ja mahdolliset tuntilistat tallessa. Tarvittaessa ne tulee toimittaa työttömyyskassalle.
 • Pidä yllä kalenteriviikkokohtaista selvitystä työajasta ja palkasta, jos työsi on osa-aikaista ja työtuntien määrä vaihtelee.

Tarkempia lisätietoja voit kysyä Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkosta.

 

Työttömän jäsenmaksu

Työttömyyskassan etuutta saavan palkansaajajäsenemme jäsenmaksu on 1,1 % (vuonna 2020) työttömyyskassan maksamasta etuudesta. Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko tilittää jäsenmaksumme automaattisesti maksamistaan etuuksista (mm. ansiosidonnaisesta päivärahasta, liikkuvuusavustuksesta, vuorottelukorvauksesta ja koulutustuesta).

Jos saat jonkun muun työttömyyskassan etuutta, joudut maksamaan jäsenmaksun itse. Jäsenmaksun voit maksaa jäsenen verkkoasioinnissa.

 

Oletko lähdössä töihin ulkomaille?

Jos muutat ulkomaille, ilmoita asiasta Erityiskoulutettujen työttömyyskassaa Erkoon ja kysy voiko työttömyyskassan jäsenyyttä ja vakuutus- ja työskentelykauttasi siirtää. Tämä koskee EU/ETA-maita ja Sveitsiä. Lue työttömyysturvasta ulkomailla lisää Erkon sivuilta.

Jos olet lähdössä työnhakuun EU/ETA-maahan tai Sveitsiin, ota yhteyttä ensisijaisesti omaan työ- ja elinkeinotoimistoosi selvittääksesi työttömyyspäivärahan jatkumisen edellytykset.

 

Tuemme sinut takaisin töihin

Vaikka työttömyys on kova isku, heti työttömyyden alkupäivinä kannattaa aloittaa oman osaamisen kartoittaminen. Tähän saat maksutonta apua Akavan Erityisalojen tarjoamasta uravalmennuksesta. Valmennus on henkilökohtaista ja se toteutetaan puhelimitse tai muun etäalustan avulla. Näin sillä, missä sinä olet, ei ole merkitystä. Laadukkaan palvelun toteuttaa yhteistyökumppanimme Coolla.

Kieliasiantuntijat ry tarjoaa erityisesti kieliasiantuntijoiden työelämävalmiuksia parantavaa koulutusta. Voit tutkia ajankohtaista tarjontaamme tapahtumakalenteristamme. Voit myös ehdottaa meille koulutusta, joka puhuttelisi juuri sinua.

Tutustu myös Akavan Erityisalojen koulutuksiin ja tapahtumiin.

Hyödynnä alueelliset työllistymistä tukevat koulutukset

Jäsenenämme pääset hyödyntämään eri alueille järjestettyjä työllistymistä tukevia koulutuksia. Alueellisten palveluiden verkkosivuilla on paljon materiaalia, joita voit hyödyntää aluerajojen yli. Tutki siis jokaista sivustoa.

 • Pirkanmaa: Uratehdas (Pirkan­maan omatoimisen työllistymisen tuki POTTY ry:n järjestämä palvelu)
 • Pohjois-Pohjanmaa, Lappi ja Kainuu: UraSampo (Pohjois-Pohjanmaan omatoimisen työllistymisen tuki PPOTTY ry:n järjestämä palvelu)
 • Uusimaa: Työnhakuveturi (Omaehtoisen työllistymisen tuki OTTY ry:n järjestämä palvelu)
 • Varsinais-Suomi ja Satakunta: Urapurje (Varsinais-Suomen omatoimisen työllistämisen yhdistyksen VOTTY ry:n järjestämä palvelu)