Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – lokakuu: minimoimme ruokahävikin
Suvi / 10.10.2019
Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvitaan mukaan jokainen yksilö ja organisaatio. Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esittelemme joka kuukausi ilmastoteon, johon Kieliasiantuntijat ry sitoutuu. Haastamme Sinut mukaan tekemään ilmastotekoja!
Ruokahävikin hiilijalanjälki on valtava
Ruokahävikkiä syntyy maailmassa joka vuosi 1,3 miljardia tonnia. Joidenkin arvioiden mukaan määrä kasvaa 2,1 miljardiin tonniin vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa kymmeniä tonneja ruokahävikkiä joka sekunti. Massana se on kymmenen kertaa Manhattanin saarta suurempi. Kyseessä on sen luokan globaali haaste, että YK on asettanut tavoitteeksi puolittaa määrä vuoteen 2030 mennessä.
Noin kolmannes kulutuksen ilmastovaikutuksesta on peräisin ruokahävikistä. Se on noin 1000 miljoonan CO2-ekvivalenttikilon kokoinen hiilijalanjälki. Maana se olisi niin suuri, että sen edelle koossa menisivät vain Kiina ja Yhdysvallat.
Suunnittelu on avain ruokahävikin vähentämiseen
Ruokatuotannosta syntyy hävikkiä kaikissa sen vaiheissa ja kaikilla tasoilla aina ravitsemuspalveluista yksittäisiin kuluttajiin, mutta Suomessa kuluttajat heittävät pois eniten ruokajätettä, noin 120 - 160 miljoonaa. Se on suurempi hiilijalanjälki kuin 100 000 henkilöautolla yhteensä. Hävikin syntymiseen voi vaikuttaa suunnittelemalla ruoan hyvin, miettimällä tarkkaan mitä ostaa, miten ja kuinka paljon valmistaa, missä varastoi ja miten tarjoilee. Kaikki lähtee siitä, että välttää heittämästä ruokaa pois. Ruokahävikin lisäksi säästyy rahaa.
Lokakuun ilmastotekomme
Myös Kieliasiantuntijat ry on mukana minimoimassa ruokahävikkiä. Tilaisuuksiimme ja kokouksiimme ilmoittaudutaan etukäteen, jotta osaamme varata oikean määrän tarjoiluja. Emme keitä kahviakaan varmuuden vuoksi vaan mieluummin keitämme lisää, jos tarvetta on. Kokouksista jää kuitenkin silloin tällöin jonkin verran yli tarjottavaa. Niinpä joskus kokoustarjoiluina voi olla ns. keräilyerät, esimerkiksi sekalainen valikoima keksejä ja hedelmiä tai leivänpäälliseksi purkkien pohjia. Tärkeää onkin huolehtia kylmäketjusta ja ruokatarvikkeiden oikeasta säilytyksestä, jottei ruokaa tarvitse heittää pois pilaantumisen vuoksi. Tarvittaessa pakastamme tai jatkojalostamme.
Kymmenen vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi:
- Älä osta paljousalennuksesta, jos et tiedä, mitä aiot ruoalla tehdä
- Pakasta ylijäänyt ruoka
- Käytä ylijäänyt ruoka seuraavan päivän ateriaan
- Suunnittele lähipäivien ateriat ja osta vain suunnitelmassa mainitut ainekset
- Ota kaappien sisällöstä kuvat ennen kauppaan menoa, ettet osta mitään turhaan
- Säilytä nopeasti pilaantuvia tuotteita jääkaapin etuosassa, jotta muistat käyttää ne
- Arvioi aistinvaraisesti, onko ruoka syömäkelpoista, ja jos on, syö se vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt
- Ylikypsät hedelmät sopivat vielä hyvin leivoinnaisiin, nahistuneet juurekset kasvissosekeittoon
- Kuivahtaneen leivän saa pehmeäksi lämmittämällä ja sen voi myös jauhaa korppujauhoiksi
- Kun alat tehdä ruokaa, käy läpi jääkaapin sisältö ja mieti, miten voisit käyttää pian vanhaksi menevät elintarvikkeet
Tee sinäkin kanssamme tästä vuodesta ilmastotekojen vuosi! Maapallomme elinkelpoisuuden turvaamiseen tarvitaan meitä kaikkia.
Lähteet ja lisää lukemista:
Tackling the 1.6-billion-ton food loss and waste crisis
Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää ilmastotalkoissa
Kuluttajien ruokahävikin vähentäminen
Aikaisempien kuukausien ilmastoteot:
Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – helmikuu: Tilaisuuksissamme tarjoillaan kasvisruokaa
Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – huhtikuu: Kierrätämme mahdollisimman paljon
Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – syyskuu: Säästämme vettä ja sähköä