Siirry sisältöön

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – marraskuu: kokouksemme ovat paperittomia

Suvi / 11.11.2019

Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvitaan mukaan jokainen yksilö ja organisaatio. Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esittelemme joka kuukausi ilmastoteon, johon Kieliasiantuntijat ry sitoutuu. Haastamme Sinut mukaan tekemään ilmastotekoja!

paperinkulutus

Paperinkulutuksen vähentäminen on ilmastoteko

Paperia valmistetaan puusta tehdystä sellusta, mekaanisesta massasta ja kierrätyskuidusta. Koska puukuitu hajoaa pikkuhiljaa käytössä, on aina käytettävä myös niin sanottua ensikuitua.

Suomessa on vähän asukkaita mutta paljon metsää ja siksi suurin osa käyttämästämme paperista on ensikuitua, vaikka kierrätyskuitu hyödynnetäänkin tehokkaasti. Sitä ei vain yksinkertaisesti synny niin suuria määriä kuin mitä tarvittaisiin.

Metsät auttavat vähentämään ilmakehän hiilidioksidikuormaa sitomalla hiiltä omaan biomassaansa. Kun metsää hakataan, hiilidioksidi vapautuu ilmakehään. Lisäksi muun muassa eliölajien elinympäristö kapenee, biodiversiteetti vähenee, tulvariski kasvaa ja maaperä kuluu. Siksi metsien väheneminen ja nuortuminen ei tiedä hyvää ilmastolle.

Jotta saadaan miljoona tonnia paperia, tarvitaan yli 22 miljoonaa puuta. Pelkästään Suomessa tuotettiin tämän vuoden tammi-kesäkuussa 3,1 miljoonaa tonnia paperia. Lisäksi kun valmistetaan tonni paperia, siihen kuluu saman verran sähköä kuin kotitaloudella keskimäärin vajaassa vuodessa. Paperinkulutuksen vähentäminen onkin ekoteko.

Tavoitteena vähentää paperinkulutusta

Paperia säästyy esimerkiksi, kun kokouksiin ei tulosteta kaikkea paperille. Kokousten paperittomuudesta on etua ilmastolle, mutta myös muita etuja on. Rahaa säästyy, kun tulostuspaperia ei tarvitse enää niin paljon. Lisäksi on mahdollista käsitellä laajempi määrä liitteitä tarvittaessa ja tekstinmuokkausta on helpompi ja nopeampi tehdä.

Kieliasiantuntijat ry osallistuu paperinkulutuksen vähentämiseen pitämällä kokouksensa paperittomina. Kokousasiakirjoja ei tulosteta, ellei siihen ole jokin erityisen painava syy. Jos jotakin on tulostettava, tulostetaan ensisijaisesti kaksipuolisena ja vain yksi kappale, joka kiertää kokouksen osallistujien keskuudessa.

Kokoustamme erilaisten asioiden äärellä vuodessa reilusti yli sata kertaa, mutta muun muassa paperittomien kokousten ansiosta käytämme Kieliasiantuntijoiden toimistolla paperia vuodessa vain muutaman riisin.

Muistiinpanot voi kirjoittaa helposti koneelle, kännykälle tai tabletille, ja yhdessä tarkasteltavat asiat voi heijastaa videotykillä kokoushuoneen seinälle. Syntyvä paperijäte kierrätetään.

Tee sinäkin kanssamme tästä vuodesta ilmastotekojen vuosi! Maapallomme elinkelpoisuuden turvaamiseen tarvitaan meitä kaikkia.

Lähteet ja lisää lukemista:

Biotalous: paperi

Metsä nielee hiiltä

Paperipinot siirtyvät historiaan Heinolassa

Paper Facts - Cleveland State University

Metsäteollisuuden tuotantomäärät kääntyivät laskuun – vain sellun tuotanto kasvoi vuoden alkupuoliskolla

 

Aikaisempien kuukausien ilmastoteot:

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – helmikuu: Tilaisuuksissamme tarjoillaan kasvisruokaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – maaliskuu: Suosimme julkista liikennettä ja lihasvoimaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – huhtikuu: Kierrätämme mahdollisimman paljon

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – toukokuu: Vältämme muovipakkauksia ja huolehdimme niiden elinkaaresta

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – kesäkuu: Ostamme vain tarpeeseen ja lainaamme silloin, kun se on mahdollista

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – heinäkuu: Kun teemme hankintoja, ostamme energiatehokkaita tuotteita ja suosimme kotimaista

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – elokuu: Suosimme aineettomia lahjoja aineellisten sijaan

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – syyskuu: Säästämme vettä ja sähköä

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – lokakuu: minimoimme ruokahävikin