Siirry sisältöön

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – syyskuu: Säästämme vettä ja sähköä

Suvi / 11.9.2019

Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvitaan mukaan jokainen yksilö ja organisaatio. Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esittelemme joka kuukausi ilmastoteon, johon Kieliasiantuntijat ry sitoutuu. Haastamme Sinut mukaan tekemään ilmastotekoja!

vesi ympäristö ilmastoteko

Veden säästäminen on ilmastoteko

Maapallon vedestä alle 3 % on makeaa vettä ja siitäkin suurin osa on sidottu jäätiköihin, jotka tosin sulavat kovaa vauhtia ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Vesi linkittyy myös ilmaston lämpenemisen myötä lisääntyvään kuivuuteen ja veden haihtumiseen, saastumiseen sekä energian- ja ruoantuotantoon.

Vaikka Suomessa ei juomavedestä ole pulaa, on veden riittävyyden turvaaminen yhteinen globaali ongelmamme. Suomen vesialan kansainvälisessä strategiassakin on mainittu yhtenä tavoitteena vesivastuullinen kulutus.

Yli 40 % kotitalouksien vedenkulutuksesta liittyy peseytymiseen. Vettä voikin säästää esimerkiksi sulkemalla vesihanan siksi aikaa, kun ei käytä sitä vaikkapa hampaita pestessä. Vettä voi virrata hanasta jopa kahdeksan litraa minuutissa. Suihkupäät voi vaihtaa vettä säästäviin malleihin. Varmista myös, ettei WC-pönttö vuoda, sillä se voi tuhlata silloin jopa 200 litraa vettä vuorokaudessa.

Energiansäästö on myös lompakkoteko

Kolme neljäsosaa EU:n kotitalouksien päästöistä syntyy lämmitykseen ja ilmastointiin käytetystä energiasta. Suomessa 80 % hiilidioksidipäästöistä syntyy energiantuotannosta. Energiankulutuksen pienentäminen on siis oleellista ilmastonmuutoksen kannalta, eikä energian säästämisestä kiitä vain ilmasto vaan myös lompakko, kun sähkölasku pienenee.

Energiaa voi säästää esimerkiksi käyttämällä ilmastoinnin sijaan tuuletinta, tiivistämällä ikkunan- ja ovenkarmit kunnolla, käyttämällä energiatehokkaita laitteita, pitämällä jääkaappia ja pakastinta mahdollisimman vähän auki, alhaisella huonelämpötilalla, pesemällä täysiä pesukoneellisia ja katkaisemalla virran laitteista, joita et käytä.

Syyskuun ilmastotekomme

Myös Kieliasiantuntijat ry säästää vettä ja energiaa. Toimisto-oloissa ei lotrata vedellä vaan tiskit pesee muutaman kerran viikossa astianpesukoneen energiansäästöohjelma. Vuotava wc-pönttö korjautettiin pikapikaa. Toimiston lämpötila on säädetty energiatehokkaaksi ja viluisille vierailijoille tarjoamme lainaksi villasukat. Hankimme uusia sähkölaitteita harvoin, mutta silloin kiinnitämme huomiota niiden energiatehokkuuteen ja elinkaareen. Laitteita, joita emme käytä, ei pidetä päällä turhaan.

Lähde sinäkin kanssamme tekemään tästä vuodesta ilmastotekojen vuosi! Maapallomme elinkelpoisuuden turvaamiseen tarvitaan meitä kaikkia.

Lähteet ja lisää lukemista:

Ilmasto jäähylle!

Käytä vettä järkevästi

Suomen vesialan kansainvälinen strategia 2018

Säästä energiaa kotona

Säästä vettä

Vesivarojen hallinnalla on merkitystä globaalien ongelmien ratkaisemisessa

 

Aikaisempien kuukausien ilmastoteot:

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – helmikuu: Tilaisuuksissamme tarjoillaan kasvisruokaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – maaliskuu: Suosimme julkista liikennettä ja lihasvoimaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – huhtikuu: Kierrätämme mahdollisimman paljon

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – toukokuu: Vältämme muovipakkauksia ja huolehdimme niiden elinkaaresta

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – kesäkuu: Ostamme vain tarpeeseen ja lainaamme silloin, kun se on mahdollista

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – heinäkuu: Kun teemme hankintoja, ostamme energiatehokkaita tuotteita ja suosimme kotimaista

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – elokuu: Suosimme aineettomia lahjoja aineellisten sijaan