Siirry sisältöön

Koulutuksessa on herättävä puolustamaan monipuolista kielitaitoa

Hanna / 18.9.2020

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 6.9. kirjoitettiin, että suomalaisten kielitaito on uhkaavasti kapenemassa. Kieliasiantuntijat ry lähetti Helsingin Sanomien mielipidepalstalle kirjoituksen osallistuakseen pääkirjoituksesta virinneeseen vilkkaaseen keskusteluun. Kirjoitusta ei julkaistu lehdessä, mutta julkaisemme sen tässä.

Suomi tarvitsee monipuolista kielitaitoa. Koulujen kieltenopetuksesta ei pidä säästää.

HS:n pääkirjoituksessa 6.9. todettiin, että suomalaisten kielitaito nojaa enää vain englantiin. Kouluissa jäävät kieltenopetuksen ryhmät yhä useammin perustamatta kuntien vaatimien ryhmäkokojen takia. Tämä on kovin lyhytnäköinen ratkaisu.

Kielitaidon yksipuolistuminen tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa ammattitaitoisia kieliasiantuntijoita on saatavilla yhä vähemmän. Korkeakoulussa ei nimittäin ole enää aikaa aloittaa kaikkea nollasta. Kääntäjän, tulkin, teknisen viestijän ja monien muiden kieliasiantuntijoiden ammattitaidon – kielen ja kulttuurin syvällisen hallinnan – kartuttaminen alkaa jo hyvin varhain.

Monimuotoistuvassa ja globalisoituvassa maailmassa pelkällä englannin kielellä ei Suomen kilpailukykyä kasvateta, vaan tarvitaan monipuolista kielen osaamista. Arkipäivän kielitaidon lisäksi tarvitaan kielen ammattilaisia esimerkiksi laatimaan tehokasta viestintää, vaalimaan yrityksen kansainvälistä imagoa ja luomaan tasavertaisia neuvottelutilanteita yli kielirajojen.  Kansainvälisille markkinoille pyrkivät yritykset eivät pärjää epäammattimaisesti tuotetulla sisällöllä ja ilman ymmärrystä kulttuurisidonnaisuuksista. Jo nyt on esimerkiksi ruotsin kielen asiantuntijoista pulaa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Kieliammattilaisten väheneminen ei tarkoita vain kansainvälisen yritystoiminnan vaikeutumista. Se tarkoittaa myös uhkaa kansalaisten kielellisten oikeuksien toteutumiselle.

 

Kieliasiantuntijat ry

Suvi Seikkula, puheenjohtaja

Taina Ukkola, asiantuntija, koulutuspolitiikka

 

Helsingin Sanomien pääkirjoitus (6.9.2020) Suomalaisten kielitaito rapautuu, kun englanti jyrää muut kielet on luettavissa verkossa Helsingin Sanomien tilaajille.