Siirry sisältöön

Kunta-alan neuvotteluja vauhditetaan – lakko uhkaa tällä viikolla

Hanna / 4.4.2022

Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut keskeytyivät 28.2.2022. Neuvottelut uudesta sopimuksesta eivät ole edenneet edes valtakunnansovittelijan avulla, ja työntekijäjärjestöt ovat jättäneet lakkovaroitukset. Ensimmäinen lakko on jo 6.-7.4. Jos työskentelet kunta-alalla, nyt on tärkeää seurata kattojärjestömme tiedotusta. Tarkista heti, että yhteystietosi ja työnantajatietosi ovat jäsenrekisterissämme oikein.

 

Kuvituskuva: Kolme piirroskättä. Käsi 1 pitää euron merkkiä, käsi 2 kelloa, käsi 3 kalenteria. Teksti: Arvoa asiantuntijalle.

Kattojärjestömme Akavan Erityisalat tiedottaa jäsenillemme painostustoimista sähköpostitse ja somessa, jossa aihetunnisteena on #ArvoaAsiantuntijalle.

Kunnissa työskenteleviä kieliasiantuntijoita edustaa Julkisalan neuvottelujärjestö JUKO. Neuvottelujärjestö vauhdittaa nyt neuvotteluja mm. ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla ja lakonuhalla useissa kaupungeissa. Toimenpiteitä toteutetaan yhteistyössä JHL:n ja Jytyn kanssa, joten kunta-ala on mukana niissä laajasti.

Kolmas ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tänään

Seitsemän vuorokautta kestävä ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi maanantaina 4. huhtikuuta kello 00.01 ja päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta 23.59.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti. Kiellon aikana ei suostuta työnantajan ehdottamaan lisä- tai ylityöhön tai vaihtamaan työvuoroa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee JUKOlaisten liittojen kuten Kieliasiantuntijoiden työsopimussuhteisia jäseniä kuntasektorilla. Kielto koskee sinua, jos työskentelet SOTE-, OVTES-, KVTES- ja TS-sopimusaloilla ja kaikkia kuntatyöntajia seuraavin poikkeuksin:

  • Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle on rajattu kunta-alan sopimusten viranhaltijat, koska kunnallinen virkaehtosopimuslaki rajaa viranhaltijan painostusoikeuden vain lakkoon.
  • Kiellon ulkopuolelle on rajattu myös työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle.
  • Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi.

Lakot kuudessa kärkikaupungissa 6.4. alkaen

JUKO:n, JHL:n ja Jyty:n ilmoittamat lakot toteutuvat 6.–7.4. Jyväskylässä, Oulussa, Rovaniemellä ja Turussa, jos työriidassa ei päästä sopuun aiemmin. Lisäksi lakkovaroitus on annettu 12.–13.4. Kuopioon ja Tampereelle. Näiden lakkojen piirissä on kaikkiaan noin 40 000–50 000 kunta-alan palkansaajaa.

Jos työskentelet Jyväskylän, Oulun, Rovaniemen, Turun, Tampereen tai Kuopion kaupungin palveluksessa, lakko koskee sinua.  Lakko ei koske sairaanhoitopiirien, kuntayhtymien tai AVAINTES-sopimuksen piirissä olevia.

Myöskään suojelutyötä tekevät eivät osallistu lakkoon.

Lakko pääkaupunkiseudulla 19.-25.4.

JUKO, JHL ja Jyty ovat jättäneet Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja koskevan lakkovaroituksen. Tämän 19.4. alkamaan ilmoitetun lakon piirissä on pääasiassa Akavan Erityisalojen jäsenyhdistyksiin kuuluvia työntekijöitä lakkokaupunkien kirjastoissa ja museoissa.

> Pääkaupunkiseudun lakkorajat Akavan Erityisalojen piirissä

Kaikkiaan pääkaupunkiseudun lakkovaroituksen piirissä on noin 31 000 palkansaajaa.

Tutustu lakko-ohjeisiin

Olemme koonneet lakkoon liittyviä kysymyksiä ja vastauksia, joihin toivomme sinun tutustuvan.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on edelleen voimassa 10.4.2022 asti.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä Akavan Erityisalojen julkisen sektorin työsuhdeneuvontaan: p. 0800 135 380, tyosuhdeneuvonta@akavanerityisalat.fi.

Seuraa päivittyvää viestintää Akavan Erityisalojen verkkosivuilta ja JUKOn verkkosivuilta.

Kieliasiantuntijoiden jäsenyys suojaa ja velvoittaa sinua

Kieliasiantuntijoiden kattojärjestö Akavan Erityisalat on tehnyt päätöksen lakkoon osallistumisesta, joten vastuu on liitolla. Sinulle ei saa tulla seuraamuksia siihen osallistumisesta.

Sinun on toimittava Akavan Erityisalojen päätöksen mukaisesti. Kaikenlainen lakon alainen työ on kiellettyä.

Jos teet lakon alaista työtä, toimit työtovereitasi vastaan työnantajan eduksi. Tämä johtaa erottamiseen Kieliasiantuntijoista.

Sinulla on oikeus lakkoon

Lakko on laillinen toimenpide, josta vastuun kantaa Akavan Erityisalat. Työnantaja ei saa kohdistaa lakkoon osallistuviin painostusta eikä kysyä, onko työntekijä osallistumassa lakkoon tai kuuluuko hän ammattijärjestöön. Tämä tulkitaan lakon murtamiseksi.

Lakko-oikeuden rajoittaminen on vakava asia ja järjestymisvapauden loukkaaminen on rikoslain mukaan rangaistava teko. Mikäli työnantajasi pyrkii rajoittamaan lakko-oikeuksiasi, ota yhteyttä Akavan Erityisaloihin.

Lakossa olijat saavat lakkoavustusta

Työnantaja keskeyttää lakon ajaksi palkanmaksun. Siksi Akavan Erityisalat maksaa lakossa olleille jäsenilleen lakkoavustusta, jota haetaan lakon päätyttyä Akavan Erityisalojen verkkosivujen kautta. Akavan Erityisalojen hallitus päätti lakkoavustuksen määräksi 110 euroa päivässä.

Osallistu lakkopaikkakuntien jäsentapahtumiin

JUKO järjestää lakkopaikkakunnilla yhteisiä tapahtumia, joilla osoitetaan työnantajaa kohtaan joukkovoimaa. Tule mukaan!

5.4. Helsinki: Palkkapäivä-tapahtuma
Tule tiistaina 5.4. klo 17–19 Helsingin Senaatintorille pitämään ääntä kunta-alan ammattilaisten oikeudenmukaisen palkkauksen puolesta!

Lue lisää:  Ylös palkkakuopasta – oikeutta kunta-alan ammattilaisille!

6.4. Jyväskylä
Tule 6.4. klo 12–14 päätapahtumaan kaupungintaloa vastapäätä! Järjestämme kulkueen kävelykadulta tapahtumapaikalle. Paikan päällä puheita ja purtavaa sekä Steven Seagulls musisoimassa. Facebook: JUKOn Jyväskylän paikallisryhmä

6.4. Rovaniemi
Tule 6.4. klo 12–14 päätapahtumaan Lordin aukiolla! Ohjelmassa puheita ja musiikkia. Facebook: JUKOn Rovaniemen paikallisryhmä

6.4. Oulu
Tule 6.4. klo 12–14 ilmaisemaan mieltä Rotuaarilla yhdessä JHL:n ja Jytyn kanssa! Facebook: JUKOn Oulun paikallisryhmä

7.4. Turku
Tule 7.4. klo 12–14 tapahtumaamme Tuomiokirkkotorilla! Tämä tapahtuma pidetään yhdessä JHL:n ja Jytyn kanssa. Facebook: JUKOn Turun paikallisryhmä

12.4. Tampere
Tule mukaan Tampereen mielenilmaukseen 12.4. klo 13 Frenckellin aukiolle. Facebook: JUKOn Tampereen paikallisryhmä

12.4. Kuopio
Tule mukaan Kuopion mielenilmaukseen 12.4. klo 12.30-14.30. Satamatorilta kulkue Kuopion torille klo 12 alkaen. Facebook: JUKOn Kuopion paikallisryhmä