Siirry sisältöön

Mitä teen jos minut lomautetaan tai jään työttömäksi?

Hanna Gorschelnik / 27.3.2020

Toimi näin, jos sinut on lomautettu tai jäät työttömäksi koronan vuoksi.

office

1. Ilmoittaudu TE-toimistoon

Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä lomautus- tai työttömyyspäivänäsi TE-toimistoon työnhakijaksi. Ilmoittautuminen onnistuu TE-toimiston sähköisen asioinnin kautta.

2. Päivitä jäsentietosi Akavan Erityisaloihin

Huolehdi nyt viimeistään siitä, että olet maksanut jäsenmaksusi. Kassa tarkistaa jäsenyystietosi liitosta ennen päivärahapäätöksen tekemistä.

Voit tarkistaa maksetut jäsenmaksusi verkkoasioinnista, jonne pääset kirjautumaan sähköpostiosoitteellasi tai jäsennumerollasi. Voit myös maksaa puuttuvia jäsenmaksuja verkkoasioinnissa.

Ilmoita lomautuksesta tai työttömyydestä tällä lomakkeella, jotta tietosi jäsenrekisterissämme ovat oikein ja voimme palvella sinua parhaalla tavalla.

3. Hae ansiopäivärahaa

Hae ansiopäivärahaa Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkosta, kun olet ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa vähintään 2 viikkoa.

Jos lomautus on lyhyempi kuin kaksi viikkoa, hae ansiopäivärahaa aikaisintaan viimeisen lomautuspäivän jälkeen. Ansiopäivärahaa haetaan suoraan työttömyyskassa Erkon verkkoasioinnissa.

Ansiopäivärahahakemusta varten tarvitset mm. lomautusilmoituksen, palkkatodistuksen sekä kopion työsopimuksestasi. Tarkista työttömyyskassan verkkosivuilta mitä muita liitteitä tarvitset ansiopäivärahahakemukseen. Huolehdi, että siinä vaiheessa, kun haet ansiopäivärahaa, sinulla on kaikki tarvittavat liitteet valmiina.

Jos työsi on osa-aikaista ja työtuntien määrä vaihtelee, säilytä palkkakuitit, työtodistukset ja mahdolliset tuntilistat tallessa. Tarvittaessa ne tulee toimittaa työttömyyskassalle. Pidä myös  yllä kalenteriviikkokohtaista selvitystä työajasta ja palkasta.

Hae ansiopäivärahaa 3 kuukauden sisällä lomautus- tai työttömyyspäivistä, joita hakemus koskee. Yli 3 kuukautta vanhat hakemukset hylätään myöhästyneinä.

Jos et ole työttömyyskassa Erkon jäsen tai sinulla ei ole työssäolo- ja jäsenyysehto täyttynyt, hae työttömyysetuutta Kelasta.

4. Pidä työnhaku voimassa

Pidä työnhaku voimassa työvoimaviranomaisen ohjeiden
mukaisesti. Ilmoita kaikista päivärahaoikeuteen vaikuttavista, työttömyyden aikana tapahtuvista muutoksista (mm. työssäolo, ansaitut palkat, yritystoiminta, erilaiset palkkiot, opiskelu, sairausloma ja perheellesi maksetut sosiaalietuudet) päivärahahakemuksella työttömyyskassaan.

Ilmoita muutoksista tarvittaessa myös työ- ja elinkeinotoimistoon (mm. jos on kyse työllistymisestä, yritystoiminnasta, opiskelusta tai sairauslomasta).

 

Lue lisää:

Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko: Ansiopäivärahan hakeminen