Siirry sisältöön

Huhtikuusta alkaen pätkätyön palkka vaikuttaa työttömyysturvaan vasta palkkapäivänä

Hanna / 27.3.2019

Huhtikuun alusta lukien osa-aikatyön ja pätkätyön tuoma tulo vaikuttaa työttömyyspäivärahaan vasta, kun palkka on maksettu. Muutos lisää tulojen säännöllisyyttä osa-aika- ja keikkatyötä tekevillä.

Ppienimuotoisen työn vaikutus työttömyysturvaan muuttuu 1.4.2019 alkaen. Kuva: Työttömyskassojen yhteistyöjärjestö TYJ

Nykyisin palkkatulo sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa silloin, kun palkka on ansaittu. Jos työtunnit tehdään esimerkiksi tammikuussa, näiltä tunneilta maksettava palkka sovitellaan yhteen tammikuulta maksettavan työttömyysetuuden kanssa. Näin toimitaan, vaikka palkka maksettaisiin esimerkiksi helmikuun viimeisenä arkipäivänä. Tämä on viivästyttänyt päivärahan maksua, kun palkkalaskelmaa on täytynyt odottaa.

Muutoksen jälkeen, 1.4.2019 alkaen, palkka sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa vasta silloin, kun palkka maksetaan. Tällöin hakijalla on jo käytössään palkkalaskelma, kun hän tekee työttömyysajalta korvaushakemuksen.

Jos esimerkiksi huhtikuussa tehdyn keikkatyön palkka maksetaan toukokuussa, palkka sovitellaan yhteen toukokuun työttömyysetuuden kanssa. Näin osa-aika- ja pätkätyötä tekevan tulot pysyvät säännöllisempänä.

 

Lähde:

Sosiaali- ja terveysministeriö: Soviteltu työttömyysetuus muuttuu huhtikuun alussa (25.3.2019)

Työttömyyskassojen yhteistyöjärjestö: Huhtikuusta alkaen osa-aika- tai pätkätyön palkka vaikuttaa työttömyysetuuteen vasta palkan maksupäivänä (18.3.2919)