Siirry sisältöön

Vuoden 2022 työelämäpalkinnot jaettiin kevätkokouksessa

Juuli / 25.5.2023

Kieliasiantuntijat kiitti kielialan ammattilaisia heidän arvokkaasta työstään ja jakoi vuoden 2022 työelämäpalkinnot. Valinnoissa korostuivat laaja-alainen vaikuttaminen ja toiminnan laajempi yhteiskunnallinen merkitys.

Vuoden työnantaja Katja Virtanen, Vuoden kieliasiantuntija Tiina Kinnunen ja Vuoden teko -palkinnon saaneet Mari Kervinen ja Laura Niemi vastaanottivat huomionosoitukset Kieliasiantuntijoiden kevätkokouksessa.
Vuoden työnantaja Katja Virtanen, Vuoden kieliasiantuntija Tiina Kinnunen ja Vuoden teko -palkinnon saaneet Mari Kervinen ja Laura Niemi vastaanottivat huomionosoitukset Kieliasiantuntijoiden kevätkokouksessa.

Kieliasiantuntijat ry:n työelämäpalkinnot jaettiin nyt toista kertaa kategorioissa ”Vuoden teko”, ”Vuoden työnantaja” ja ”Vuoden kieliasiantuntija”. Palkinnot jaettiin yhdistyksen kevätkokouksen yhteydessä 25.5.2023.

Palkinnoilla halutaan kohdistaa huomiota siihen, että kieliasiantuntijat tekevät arvokasta, yhteiskunnallisesti merkittävää työtä edistäessään esimerkiksi kielellistä saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta. Tunnustusten tarkoituksena on huomioida kieliasiantuntijoiden työpanos ja nostaa esiin kieliasiantuntijan työtä ja kielialaa.

Kieliasiantuntijat ry:n hallituksen jäsenistä koostuva raati valitsi työelämäpalkintojen saajat ennakkoon jätettyjen ehdotusten joukosta. Vuonna 2023 raadissa toimi puheenjohtajana Suvi Seikkula ja raadin jäseninä Nike Parland, Ilona Repponen ja Senja Sakko.

Vuoden 2022 kieliasiantuntija: Tiina Kinnunen

Tiina Kinnunen on kokenut kielialan toimija, joka vaikuttaa muun muassa Kääntäjämestarit ry:ssä ja on osallistunut mentorina Kieliasiantuntijat ry:n mentoriohjelmaan. Hän osallistuu aktiivisesti alan toimintaan ja keskusteluun.

Palkintoraadin sanoin:
”Tiina on av-kääntämisen asiantuntija ja alan aktiivinen toimija, joka jakaa laajasti osaamistaan muille. Hän myös tuo alaa näkyväksi sosiaalisessa mediassa ja innostaa muita pohtimaan käännöksiin ja kieleen liittyviä kysymyksiä.”

Vuoden 2022 teko: Mari Kervinen & Laura Niemi: Saavutettavan kielen työkalupakki

Saavutettavan kielen työkalupakki on verkkosivusto, joka edistää digitaalisten palvelujen saavutettavuutta. Sivustolle on koottu ohjeita, malleja ja vinkkejä siihen, miten nimenomaan kielellistä saavutettavuustyötä voi edistää.

Palkintoraadin sanoin:
”Verkkosivusto tuo esille saavutettavuuden merkitystä ja on itsessään malliesimerkki, sillä se on laadittu saavutettavuuden näkökulmasta. Sivusto myös tukee kaikkia yhteiskunnan toimijoita saavutettavan kielen omaksumisessa.”

Vuoden 2022 työnantaja: Katja Virtanen, Delingua Oy

Katja Virtanen kokenut kielipalvelualan yrittäjä ja voimanainen. Katja on toiminut aktiivisesti Suomen kielipalveluyritykset SKY ry:ssä ja on ollut perustamassa North European Language Network -yhteistyöverkostoa. Osaamisellaan hän tukee niin omia työntekijöitään kuin alalla aloittavia nuoria.

Palkintoraadin sanoin:
”Katja Virtanen on tehnyt pitkän uran kielipalveluyritysten johdossa, onnistunut kasvattamaan yritystä menestyksekkäästi ja saa kiitosta työntekijöiltään. Delingua myös tukee nuoria osaajia urapolun aloittamisessa DelinguaLAB-ohjelmalla.”

Kokouksessa huomioitiin ansiot vaikuttamistyössä

Kevätkokouksessa kiitettiin myös pitkään Kieliasiantuntijoissa ja akavalaisessa yhteisössä toimineita aktiivejamme.

Hanna Gorschelnik (vas.), Martin Hausen ja Suvi Seikkula saivat ansiomerkit tunnustuksena ja kiitoksena tekemästään vaikuttamistyöstä.

Puheenjohtaja Suvi Seikkula sai Akavan Erityisalojen hopeisen ansiomerkin ja Akavan pronssisen ansiomerkin tunnustuksena vuosien aikana tekemästään ansiokkaasta työstä sekä Kieliasiantuntijoiden keskeisissä luottamustehtävissä että toiminnastaan Akavan Erityisalojen hallituksessa ja sen varapuheenjohtajana. Suvi aloitti taipaleensa vuosikymmen sitten lehden toimituskunnasta ja on vuodesta 2015 lähtien antanut aikaansa kieliasiantuntijoiden yhteisille asioille järjestömme hallituksen jäsenenä ja sittemmin puheenjohtajana. Hän on toiminut lukuisten työryhmien jäsenenä tai puheenjohtajana niin Kieliasiantuntijoissa kuin Akavan Erityisaloissa.

Hallituksen jäsen Martin Hausen palkittiin Akavan hopeisella ansiomerkillä pitkästä urastaan Espoon kaupungin jukolaisena luottamusmiehenä, jona hän on toiminut jo vuodesta 2002. Martin on toiminut myös Kieliasiantuntijoiden hallituksen jäsenenä ja Akavan Erityisalojen kunnan neuvottelukunnan jäsenenä ja liittokokousedustajana vuodesta 2018.

Toiminnanjohtaja Hanna Gorschelnik sai Akavan Erityisalojen hopeisen ansiomerkin ja Akavan pronssisen palvelusvuosimerkin tunnustuksena pitkästä urastaan Kieliasiantuntijoiden ja sitä edeltäneen Käännösalan asiantuntijat KAJ:n toiminnanjohtajana. Hanna on työskennellyt tehtävässään vuoden 2007 lähtien järjestöä kehittäen.

Akavan ansiomerkit jaettiin saajilleen tunnustuksena ja kiitoksena akavalaisille, Akava-yhteisölle ja yhteiskunnalle tekemästään ansiokkaasta työstä, joka on edistänyt merkittävästi Akavan missiota: Menestystä ja turvaa yhdessä.

Akavan Erityisalojen numeroidut ansiomerkit jaettiin saajilleen ansiokkaasta toiminnasta Akavan Erityisalojen hyväksi.