Työosuuskunta – joko on valmista?
Hanna Gorschelnik / 21.3.2020
Kerroimme viime keväänä, että aloitamme selvittämään työosuuskunnan perustamista Akavan Erityisalojen yhteisöön. Moni jäsenemme on kysynyt mitä hankkeelle kuuluu.
Viime syksynä teetimme selvityksen työosuuskunnan perustamisen edellytyksistä. Selvitys osoitti, että ajatusta kannattaa edistää, mutta että edessä on vielä paljon työtä ja jatkoselvitettävää. Kyseessä on nimittäin yrityksen perustaminen, ja kannattavuus ja toimintaedellytykset on puntaroitava tarkkaan.
Tarvitsemme lisää tietoa
Toteutamme nyt tarkemman kyselyn, johon vastaaminen on erityisen tärkeää. Tarvitsemme tietoa kiinnostuksestasi osuuskuntaa kohtaan ja mahdollisimman tarkkaa arviotasi laskutettavasta työmäärästäsi, jotta tiedämme, onko osuuskunnan perustaminen mahdollista. Viime syksynä toteutetussa samankaltaisessa kyselyssä saimme vain alustavia viitteitä tästä.
Jos riittävän moni jäsenistämme olisi liittymässä osuuskuntaamme, osuuskuntatoiminta käynnistyisi vuoden 2021 alussa. Hankkeessamme kanssamme ovat Akavan Erityisalat, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku, Museoalan ammattijärjestö, Viesti, Specia, Aito HSO ja Nuoriso- ja liikunta-alan asiantuntijat Nuoli.
Miksi työosuuskunta tarvitaan?
Työosuuskunnan avulla pyrimme auttamaan itsensä työllistäviä jäseniämme paremman sosiaaliturvan piiriin. Kyseessä olisi uusi jäsenetu, jota voisivat hyödyntää vain Akavan Erityisalojen jäsenyhdistysten jäsenet.
Työosuuskunta eroaa niin sanotusta laskutusosuuskunnasta siten, että työosuuskunta on yritys, joka työllistää jäsenensä. Kun itsensätyöllistäjä työskentelee työosuuskunnan jäsenenä ja työmuoto täyttää tietyt kriteerit, hänet voidaan lukea palkansaajan työttömyys- ja sosiaaliturvan piiriin. Siinä missä laskutusyrityksen tai -palvelun kautta (kuten Ukko.fi tai Eezy) tehty työ tulkitaan yrittäjyydeksi, työosuuskunnassa työskentelevä taas luetaan palkansaajaksi.
Työosuuskunnan kautta tehty työ kerryttää palkansaajan työssäoloehtoa, eli oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan, toisin kuin yrittäjänä toimiessa.
Miten osuuskuntaan voi liittyä ja mitä se maksaa?
Työosuuskuntaan liitytään maksamalla pieni osuusmaksu, jonka lisäksi jäsen maksaa laskutuksestaan kohtuullisen, mahdollisimman pienen provision. Provisio käytetään työosuuskunnan pyörittämiseen. Maksujen tasoa ei ole vielä päätetty, mutta ne pidetään niin pieninä kuin mahdollista.
Mitä muita etuja osuuskunnasta saa?
Osuuskunta voi välittää toimeksiantoja, tarjota verkoston sekä koulutuksia osuuskunnan jäsenten tueksi. Lisäksi jäsenet voivat markkinoida palvelujaan osuuskunnan kautta.
Milloin osuuskunta aloittaisi toimintansa?
Jos riittävän moni jäsenistämme olisi liittymässä osuuskuntaamme, osuuskuntatoiminta käynnistyisi vuoden 2021 alussa.
Kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta sadan euron lahjakorttia. Vastaa kyselyyn 31.3.2020 mennessä.
Kyselyyn voi vastata myös sellainen henkilö, joka ei vielä ole jäsenemme, joten vinkkaa ihmeessä kyselystämme ja suosittele samalla jäsenyyttämme.