Siirry sisältöön

Uusi pohjoiseurooppalainen verkosto vahvistaa kielialaa

Hanna / 14.6.2023

Pohjoiseurooppalaiset kielialan järjestöt ovat muodostaneet yhteisen verkoston Northern European Language Network, NELNin.  Tammikuussa 2023 perustettu verkosto vahvistaa yhteistyötä kielipalvelualalla. Se voi tarttua alaa koskeviin kysymyksiin ja jakaa hyviä käytänteitä.

NELN

Suomesta verkostossa ovat mukana Kieliasiantuntijat, Suomen kielipalveluyritykset SKY ja Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL).

”Uusi verkosto tarjoaa hienon mahdollisuuden pitää yhteyttä ja keskustella eri aiheista Pohjois- ja Baltian maissa toimivien kollegojen kanssa”, kertoo Katja Virtanen, verkoston ensimmäinen vetäjä ja Suomen kielipalvelualan yritykset SKYn hallituksen jäsen. “Vaikka monet alaa koskevat kysymykset ovat maailmanlaajuisia, niitä voi joskus olla tuloksellisempaa käsitellä alueellisella tasolla.”

”Verkosto on matalan kynnyksen mahdollisuus vahvistaa kielipalvelualaa ja kieliasiantuntijoita edustavien järjestöjen välistä yhteistyötä. Ajatusten ja näkemysten vaihtamiselle ei ole ennen ollut kunnollista kansainvälistä foorumia, vaikka olemmekin kohdanneet alan konferensseissa ja tilaisuuksissa”, sanoo Kieliasiantuntijoiden toiminnanjohtaja Hanna Gorschelnik.

Aloite uuden keskusteluverkoston muodostamisesta syntyi Malmössä viime marraskuussa järjestetyssä pohjoismaisessa käännös- ja tulkkausfoorumissa NTIF:ssä, jonka yhden työpajan aiheena oli alueellisen yhteistyön edistäminen. Konferenssin jälkeen siihen osallistuneet Ruotsin kielipalveluyritysten liitto Språkföretagen, Suomen kielipalveluyritykset SKY, Viron käännöstoimistojen liitto Eesti Tõlkebüroode Liit, ETBL, Tanskan kääntäjien ja tulkkien liitto Translatørforeningen, DACTI ja Ruotsin asiatekstinkääntäjien liitto Sveriges facköversättarförening, SFÖ päättivät kutsua yhteisten asioiden äärelle myös muita alan järjestöjä.

Verkoston kokousten vetovuoro kiertää verkostoon kuuluvien järjestöjen kesken puolen vuoden jaksoissa. Ensimmäisellä puolivuotiskaudella vetovuorossa on Suomen kielipalveluyritykset SKY, jolta vetovastuu siirtyy seuraavaksi kaudeksi Ruotsin kielipalveluyrityksiä edustavalle Språkföretagenille. Verkostoon on jo liittynyt jo useita kieliammattilaisten järjestöjä, jotka edustavat niin kieliasiantuntijoita kuin kielipalvelualan yrityksiä.

Northern European Language Network, NELNiin voivat liittyä kaikki Pohjoismaiden ja Baltian maiden alueella toimivat kielialan järjestöt.

Verkoston jäsenet kesäkuussa 2023