Siirry sisältöön

Euroopan komissio: Yksinyrittäjät voivat tietyissä tilanteissa neuvotella työehtosopimuksia

Hanna / 30.9.2022

Euroopan komissio on hyväksynyt suuntaviivat, joiden mukaan yksinyrittäjät voisivat tietyissä tilanteissa neuvotella kollektiivisesti työehtosopimuksista ilman, että rikotaan EU:n kilpailusääntöjä.

 

Euroopan komissio

Komission tiedotteen mukaan suuntaviivoja sovelletaan yksinyrittäjiin, jotka ovat työntekijöihin rinnastettavassa tilanteessa, jotka tarjoavat palveluja yksinomaan tai pääasiassa yhdelle yritykselle ja joiden neuvotteluasema on heikko verrattuna esimerkiksi taloudellisesti vahvempiin yrityksiin.

Selvitämme seuraavaksi, miten yksinyrittäjien kollektiivista neuvotteluoikeutta voidaan alkaa käytännössä toteuttaa Suomessa.

– Kielialalla työskennellään yleisesti yksinyrittäjinä, mutta itsensätyöllistäjät ovat usein heikossa neuvotteluasemassa toimeksiantajiinsa nähden. Olemme odottaneet komission suuntaviivoja, jotta saisimme parannuksia vallitsevaan tilanteeseen, sanoo  toiminnanjohtajamme Hanna Gorschelnik.

Lausuimme asiasta komissiolle maaliskuussa.

Suuntaviivojen avulla komissio pyrkii varmistamaan, että niin alustatyöntekijöiden kuin muidenkin yksinyrittäjien työolot otetaan asianmukaisesti huomioon. Komissio seuraa, miten suuntaviivat otetaan huomioon kansallisella tasolla. Komissio tarkistaa suuntaviivojaan vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää:

27.10. Akavan Erityisalat: Yksinyrittäjien työehtosopimusoikeus kaivattu edistysaskel

Artikkelin lopussa on Akavan Erityisalojen edunvalvonnan päällikkö Helena Lamposen artikkeli (pdf) EU:n komissiolta suuntaviivat yksinyrittäjien työehtosopimustoiminnalle.

29.9.2022: Komissio hyväksyy yksinyrittäjien työehtosopimuksia koskevat suuntaviivat

8.3.2022: Kieliasiantuntijat ry kannattaa EU-komission suunnitelmaa sallia yksinyrittäjien työehtosopimukset