Siirry sisältöön

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – maaliskuu: Suosimme julkista liikennettä ja lihasvoimaa

Suvi / 15.3.2019

Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvitaan mukaan jokainen yksilö ja organisaatio. Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esittelemme joka kuukausi ilmastoteon, johon Kieliasiantuntijat ry sitoutuu.

railroad tracks

Haastamme kaikki mukaan tekemään ilmastotekoja!

Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin viidennes on liikenteen aiheuttamaa. Yli 90 % tästä aiheutuu tieliikenteestä. Lentoliikenteen ilmastopäästöt taas ovat yli viisinkertaiset raideliikenteeseen verrattuna.

Yksityisen kulutuksen kasvihuonepäästöistä suurin osa aiheutuu asumisesta, ruoasta ja liikkumisesta.

Oman liikkumisensa aiheuttamiin päästöihin voi vaikuttaa suosimalla päästöttömiä liikkumismuotoja kuten kävelyä ja pyöräilyä, sekä henkilöautoliikennettä merkittävästi vähäpäästöisempää julkista liikennettä. Lentämisen päästöjä voi pienentää esimerkiksi vapaaehtoisilla päästöhyvitysmaksuilla.

Myös Kieliasiantuntijat ry tarttuu liikennevälineiden käyttönsä ilmastovaikutuksiin. Matkustamme vuoden mittaan kymmeniä kertoja erilaisiin tilaisuuksiin ympäri Suomen ja myös ulkomailla. Viime vuonna kävimme kertomassa työelämästä yksin korkeakouluissa parikymmentä kertaa.

Olemme päättäneet, että kaikissa yhdistyksemme tekemissä matkoissa suosimme julkista liikennettä ja lihasvoimaa. Matkustaessamme niin kauas, että lentomatka on meille ainoa mahdollinen vaihtoehto, kompensoimme tekemämme lentomatkan. Näin vähennämme osaltamme liikenteen ilmastovaikutusta.

Lähde sinäkin kanssamme tekemään tästä vuodesta ilmastotekojen vuosi! Maapallomme elinkelpoisuuden turvaamiseen tarvitaan meitä kaikkia.

Lähteet ja lisää lukemista:

Ilmastonmuutos
Ilmastonmuutos - Ilmastonmuutos on aikakautemme vakavin uhka
Ilmastonmuutos muuttaa suomalaisten tavan liikkua – viidennes Suomen päästöistä tulee liikenteestä
Ilmastoystävällisiä arkivalintoja
Liikenne on merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen tuottaja

 

Aikaisempien kuukausien ilmastoteot:

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – helmikuu: Tilaisuuksissamme tarjoillaan kasvisruokaa