Siirry sisältöön

Kevätkokouksessa palkittiin kieliasiantuntijoita

Hanna / 22.5.2024

Kevätkokouksessa 22.5. jaettiin 2023 työelämäpalkinnot. Palkinnoilla kiinnitetään huomiota kielialan ammattilaisten tekemään arvokkaaseen työhön. Valinnoissa huomioitiin laaja-alainen vaikuttaminen ja toiminnan laajempi yhteiskunnallinen merkitys, ja kaikkien palkittujen toiminnassa korostuu kielellisen osallisuuden mahdollistaminen. Kevätkokouksessa myös hyväksyttiin toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2023.

Maarit Nieminen kunniakirja vuoden kieliasiantuntija 2023

Vuoden kieliasiantuntija 2023

Vuoden kieliasiantuntija 2023 -palkinto myönnettiin tulkki Maarit Niemiselle. Vuosittain jaettava palkinto osoitetaan kieliasiantuntijoita ja kieliasiantuntijuutta ansiokkaasti edustaneelle henkilölle, joka on vahvistanut edustamaansa alaa ja nostanut työllään ja toiminnallaan kieliasiantuntijoiden arvostusta yhteiskunnassa. Maarit on pitkäjänteisesti ja sinnikkäästi nostanut esiin epäkohtia tulkkien työelämässä ja ollut tukena kieliasiantuntijoiden edunvalvonta- ja vaikuttamistyössä. Maarit on omistautunut, täsmällinen ja luotettava yhteistyökumppani. ”Kaiken lisäksi hän on kiva kollega”, kuten palkinnon ehdottaja Maaritia luonnehti.

Vuoden teko 2023

Kunniamaininta vuoden teosta jaetaan kollektiiville, kampanjalle, hankkeelle, tapahtumalle tai tutkimukselle, joka on omalta osaltaan tehnyt kielten ammattilaisten työtä näkyväksi. Vuoden teoksi 2023 nimettiin Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus - Kohti kielellistä osallisuutta -teos, jonka ovat toimittaneet Jenny Paananen, Meri Lindeman, Camilla Lindholm ja Milla Luodonpää-Manni. Teos nostaa esiin kieliasiantuntijuuden tärkeitä teemoja ja korostaa kieliasiantuntijoiden merkitystä yhteiskunnassa. Se pureutuu ansiokkaasti ajankohtaisiin teemoihin saavutettavuudesta, kielellisestä haavoittuvuudesta, kielellisestä oikeuksista, osallisuudesta ja kielenkäytön valtarakenteista kääntämisen ja tulkkauksen näkökulmia unohtamatta.

 

Vuoden teoksi 2023 nimettiin Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus - Kohti kielellistä osallisuutta -teos, jonka ovat toimittaneet Camilla Lindholm (vas.), Jenny Paananen, Meri Lindeman ja kuvasta puuttuva Milla Luodonpää-Manni.

Vuoden työnantaja 2023

Vuoden työnantaja 2023 -kunniamaininta jaettiin Viittomakielialan osuuskunta Vialle. Palkintoehdotuksessa Viaa kuvattiin reiluksi ja rehelliseksi työnantajaksi, joka arvostaa jokaista työntekijäänsä. Työpaikalla huolehditaan työntekijöistä esimerkiksi ottamalla huomioon vaihtuvat elämäntilanteet. Työntekijöille tarjotaan koulutusta ja mahdollisuuksia myös purkaa tuntojaan, mikä on erityisen tärkeää monenlaisiin tilanteisiin joutuville tulkeille. Via on mukana kehittämässä tulkkausalaa ja tulkkien työympäristöä, mitä järjestömme arvostaa ja kiittää.

Vuoden työnantaja 2023 -kunniamaininnan noutivat Viittomakielialan osuuskunta Viasta Anna-Reetta Vienonen (vas.) ja Raija Roslöf.

Kieliasiantuntijoita ja kieliasiantuntijuutta juhlistavat palkinnot jaettiin nyt kolmatta kertaa.

Kokouksessa huomioitiin ansiot vaikuttamistyössä

Akavan Erityisalojen hopeinen ansiomerkki myönnettiin Ian Mac Eochagáinille. Akavan Erityisalojen numeroidut ansiomerkit jaetaan ansiokkaasta toiminnasta Akavan Erityisalojen hyväksi.

Ian toimi yhdistyksemme varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä vuosina 2017–2021 ja samaan aikaan Akavan Erityisalojen hallituksen varajäsenenä. Akavan Erityisalojen ammatinharjoittajien ja yrittäjien toimikunnassa hän on edustanut kieliasiantuntijoita vuodesta 2017 lähtien. Toimikunnan puheenjohtajana hän toimii jo kolmatta kautta. Hän toimii myös Akavalaiset yrittäjät AKY:n hallituksessa Akavan Erityisalojen edustajana.

Ian on merkittävä kieliasiantuntijoiden ammattikunnan puolestapuhuja. Hän edistää tarmokkaasti kieliasiantuntijoiden näkyvyyttä yhteiskunnassa ja lisää ymmärrystä yksinyrittäjyydestä akavalaisessa kentässä. Hän puhuu kollektiivisen edunvalvonnan tärkeydestä ja pyrkii edistämään yksinyrittäjien työelämään parannuksia. Kollegoilleen hän on vankkumaton tuki ja jakaa auliisti osaamistaan.

Kevätkokous paketoi vuoden 2023 toiminnan

Kevätkokouksessa käsiteltiin vuoden 2023 toiminta ja talous. Viime vuonna toiminnassa korostui kampanjointi kieliasiantuntijoiden ja kieliasiantuntijuuden puolesta. Kerroimme, millainen merkitys ja arvo kieliasiantuntijoilla ja heidän ammattitaidollaan on yhteiskunnallemme.  Teema oli hallitusohjelmavaikuttamisemme kantavia ajatuksia. Samasta teemasta toteutimme syksyllä sarjakuvia ja ammattiesittelyjä sisältäneen sosiaalisen median kampanjan Kieli kannattelee maailmaa. Sen tarkoituksena oli näyttää suurelle yleisölle, mitä yhteiskunnasta puuttuisi tai miten viestintä vaikeutuisi, jos kieliasiantuntijat eivät tekisi työtään. Kieli kannattele maailmaa -kampanja sai hyvän vastaanoton neljässä eri sosiaalisen median kanavassa.

Tilinpäätös vuodelta 2023 osoitti 95 000 euron ylijäämää. Tämä johtui pääasiassa siitä, että talousarviossa oli varauduttu ennalta lakkokassan kerryttämiseen, sillä vuoden 2024 syksystä alkaen käydään jälleen työehtosopimusneuvotteluja. Myöskään kaikkia budjetoituja varoja ei käytetty tarkan taloudenpidon vuoksi.

 

24.5.2024 klo 8.01 korjattu tekstissä ollut numerovirhe. Ylijäämä vuodelta 2023 oli 95 000 €, ei 9 500 €.