Siirry sisältöön

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – huhtikuu: Kierrätämme mahdollisimman paljon

Suvi / 18.4.2019

Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvitaan mukaan jokainen yksilö ja organisaatio. Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esittelemme joka kuukausi ilmastoteon, johon Kieliasiantuntijat ry sitoutuu.

Kuva: shirley810 / Pixabay
Kuva: shirley810 / Pixabay

Haastamme kaikki mukaan tekemään ilmastotekoja!

Noin 50 % Suomen kaikista metaanipäästöistä syntyy kaatopaikoilla. Kaatopaikan lisäksi jätteisiin liittyviä päästöjä aiheuttavat muun muassa jätteiden keräys ja kuljetus ja jätteiden käsittely muualla kuin kaatopaikalla. Jätteistä pääsee metaanin lisäksi ilmakehään hiilidioksidia ja ne saastuttavat myös pohjavettä ja maaperää.

EU:ssa syntyy jätettä miljardeja tonneja vuodessa. Kotitalousjätteistä vain noin 40 % kierrätetään. Kierrätyksellä on merkittävä vaikutus päästöjen ja myös energiankulutuksen vähenemiseen. Esimerkiksi alumiinitölkki, joka on valmistettu kierrätetyistä raaka-aineista, kuluttaa 90 % vähemmän energiaa kuin uusi tölkki. Paperin lajittelu taas vähentää hiilidioksidipäästöjä ja metaanipäästöjä kilon verran per paperikilo.

Kieliasiantuntijat ry vähentää osaltaan jätteiden ilmastovaikutusta kierrättämällä mahdollisimman paljon. Toimistollamme lajitellaan kaikki jätteet. Harkitsemme myös aina ennen pois heittämistä, voisimmeko sittenkin käyttää materiaaleja uudelleen, ja mietimme esimerkiksi ennen tulostamista, onko tuloste todella tarpeen. Suunnittelemme tarjoilut tarkoin ja mitoitamme ne oikein niin, että ruokahävikkiä syntyy mahdollisimman vähän. Toimiston väen kesken nautimme toisinaan myös hävikkilounasta, jonka koostamme yli jääneistä kokoustarjottavista.

Lähde sinäkin kanssamme tekemään tästä vuodesta ilmastotekojen vuosi! Maapallomme elinkelpoisuuden turvaamiseen tarvitaan meitä kaikkia.

 

Lähteet ja lisää lukemista:

Kierrätys ja uudelleenkäyttö voivat vähentää kulutusta ja sen ympäristövaikutuksia

Kierrätys ja uudelleenkäyttö

Jätteet ja ympäristö

Kierrätyksen lisääminen edellyttää vahvaa ohjausta

 

Aikaisempien kuukausien ilmastoteot:

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – helmikuu: Tilaisuuksissamme tarjoillaan kasvisruokaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – maaliskuu: Suosimme julkista liikennettä ja lihasvoimaa