Siirry sisältöön

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – toukokuu: Vältämme muovipakkauksia ja huolehdimme niiden elinkaaresta

Suvi / 17.5.2019

Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvitaan mukaan jokainen yksilö ja organisaatio. Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esittelemme joka kuukausi ilmastoteon, johon Kieliasiantuntijat ry sitoutuu.

Kuva: Gina Jie Sam Foek / Pexels
Kuva: Gina Jie Sam Foek / Pexels

Haastamme kaikki mukaan tekemään ilmastotekoja!

Sen lisäksi, että muovit vapauttavat ympäristöön haitallisia kemikaaleja, ne myös päästävät ilmakehään kasvihuonekaasuja metyleeniä ja etaania. Vaikutus kestää pitkään, sillä esimerkiksi yhden muovipussin maatumiseen voi kulua tuhansia vuosia.

Jos kulutustottumukset pysyvät nykyisen kaltaisina, on vuonna 2050 kaatopaikoilla ja luonnossa yhteensä 12 miljardia tonnia muovijätettä, muovituotteiden valmistus käsittää 20 % maailman öljynkulutuksesta ja 99 prosentilla merilinnuista on muovia elimistössään.

Jakamistaloudella, kierrätystä tehostamalla ja hävikkiä vähentämällä muovien aiheuttamia päästöjä voidaan vähentää merkittävästi. Silti vain 30 prosenttia muovista päätyy kierrätykseen EU:ssa. Se on vain noin puolet siitä määrästä, joka olisi mahdollista kierrättää.

Kieliasiantuntijat ry tekee osansa muovien kierrätyksessä ja niiden kestävän elinkaaren varmistamisessa. Pyrimme ensisijaisesti vähentämään muovin käyttöä. Kokoustarjoiluja hankkiessamme lähdemme kauppaan kangaskassin kanssa. Emme voi välttää muovia täysin, mutta toimiston muovijätteen kierrätämme aina, kun se on mahdollista.

Lähde sinäkin kanssamme tekemään tästä vuodesta ilmastotekojen vuosi! Maapallomme elinkelpoisuuden turvaamiseen tarvitaan meitä kaikkia.

Lähteet ja lisää lukemista:

Production of methane and ethylene from plastic in the environment

UN Environment: Single-use plastics: A roadmap for sustainability

Threat of plastic pollution to seabirds is global, pervasive, and increasing

The circular economy – a powerful force for climate mitigation

Aikaisempien kuukausien ilmastoteot:

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – helmikuu: Tilaisuuksissamme tarjoillaan kasvisruokaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – maaliskuu: Suosimme julkista liikennettä ja lihasvoimaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – huhtikuu: Kierrätämme mahdollisimman paljon