Siirry sisältöön

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – kesäkuu: Ostamme vain tarpeeseen ja lainaamme silloin, kun se on mahdollista

Suvi / 18.6.2019

Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvitaan mukaan jokainen yksilö ja organisaatio. Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esittelemme joka kuukausi ilmastoteon, johon Kieliasiantuntijat ry sitoutuu.

ostoskärryt

Haastamme Sinut mukaan tekemään ilmastotekoja!

Maapallon luonnonvarat eivät kestä nykyistä tapaamme kuluttaa tavaroita ja palveluja. Maailman ylikulutuspäivää vietetään vuosittain sinä päivänä, jona sen vuoden ekologinen jalanjälkemme on kasvanut niin suureksi, ettei maapallon kykene enää tuottamaan uusiutuvia luonnonvaroja ja käsittelemään kasvihuonekaasupäästöjä samaan tahtiin. Tänä vuonna päivä on maailmanlaajuisesti heinäkuun lopussa, mutta Suomen osalta jo huhtikuun alussa.

Ympäristöongelmien kuten ilmastonmuutoksen syntyyn on suurimpia vaikutuksia juuri kulutusvalinnoilla. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan Suomen merkittävin kestävyysvaje on juuri ekologinen velka. Julkaisussaan Maapallolle mahtuva tulevaisuus SYKE listaa muutoksia, joiden avulla voitaisiin saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Vaikka valtiolla, kunnilla ja yrityselämällä onkin niiden toteutumisessa kriittinen rooli, niin on kuluttajillakin:

Kaiken taloudellisen toiminnan tulisi perustua kiertotalouteen. Tuotteet ja niiden jatkokäyttö suunnitellaan niin, että materiaalit käytetään tehokkaasti tuotteen elinkaaren lopussa. Tämä edellyttää muutoksia esimerkiksi jätelainsäädäntöön. Tärkeintä on kuitenkin vähentää merkittävästi turhaa materiaalista kulutusta.

Kohtuullinen kulutus säästää ympäristöä. Myös Kieliasiantuntijat ry haluaa tehdä oman osansa ylikulutuksen vähentämiseksi ja kestävän kulutuksen edistämiseksi. Mietimme tarkkaan, ennen kuin hankimme uutta toimistolle. Vastikään lainasimme työpöydän ja tuolin korkeakouluharjoittelijallemme sen sijaan, että olisimme ostaneet uudet kalusteet.

Käytämme materiaalit loppuun mahdollisimman tarkasti. Printtaamme vähemmän, harkiten ja tiiviimmin ja vanhojen tulosteiden puhtaat puolet nidomme muistivihoiksi. Käytämme vähemmän mustetta ja käytetyt värikasetit kierrätämme uudelleen täytettäviksi. Painotuotteemme tuotetaan hiilineutraalisti. Olemme myös luopuneet erilaisten mainoslahjojen jakamisesta, sillä ne usein ovat tarpeetonta muovia.

Lähde sinäkin kanssamme tekemään tästä vuodesta ilmastotekojen vuosi! Maapallomme elinkelpoisuuden turvaamiseen tarvitaan meitä kaikkia.

 

Lähteet ja lisää lukemista:

Ilmasto-opas: Kestävät kuluttajavalinnat

Earth Overshoot Day

WWF: Ylikulutuksen vaikutukset

SYKE Policy Brief – Maapallolle mahtuva tulevaisuus

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

 

Aikaisempien kuukausien ilmastoteot:

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – helmikuu: Tilaisuuksissamme tarjoillaan kasvisruokaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – maaliskuu: Suosimme julkista liikennettä ja lihasvoimaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – huhtikuu: Kierrätämme mahdollisimman paljon

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – toukokuu: Vältämme muovipakkauksia ja huolehdimme niiden elinkaaresta