Siirry sisältöön

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – heinäkuu: Kun teemme hankintoja, ostamme energiatehokkaita tuotteita ja suosimme kotimaista

Suvi / 13.8.2019

Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvitaan mukaan jokainen yksilö ja organisaatio. Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esittelemme joka kuukausi ilmastoteon, johon Kieliasiantuntijat ry sitoutuu.

Ohra

Haastamme Sinut mukaan tekemään ilmastotekoja!

Energiansäästöllä eli energiatehokkuudella on merkittävä ilmastonmuutosta torjuva vaikutus ja pienilläkin teoilla on vaikutusta. Tuotteiden kuljetus, pakastaminen ja varastointi kuluttaa energiaa ja sille on usein sitä enemmän tarvetta mitä kauempaa tuote tuodaan. Siksi kotimaisten ja lähituotteiden suosiminen voi olla ympäristöteko. Vihannesten kasvattaminen Suomessa voi kuluttaa vähemmän energiaa kuin samojen vihannesten pelkkä kuljetus toiselta puolelta maapalloa Suomeen.

Tuotantotapa on kuitenkin ratkaisevin tekijä. Suomessa kasvihuoneessa viljellyn kasviksen hiilijalanjälki voi olla suurempi kuin ulkomailla avomaalla kasvatetun ja sitten Suomeen rahdatun. Toisaalta esimerkiksi perunan ilmastovaikutus on yli 20 kertaa pienempi kuin riisillä. Siksi kotimainen avomaalla kasvatettu peruna on ilmastoystävällinen valinta.

Myös Kieliasiantuntijat ry haluaa tehdä oman osansa energiatehokkuuden lisäämiseksi. Opettelemme kiinnittämään huomiota hankintojemme elinkaareen ja siihen, kuinka paljon niiden tuottamiseen ja käyttöön kuluu energiaa. Emme tuhlaa sähköä, vaan esimerkiksi sammutamme valot ja sähkölaitteet, kun emme tarvitse niitä.

Lähde sinäkin kanssamme tekemään tästä vuodesta ilmastotekojen vuosi! Maapallomme elinkelpoisuuden turvaamiseen tarvitaan meitä kaikkia.

Lähteet ja lisää lukemista:

Ilmasto.org: Ilmastoystävällisiä arkivalintoja

Co2-rapotti: Ilmakehän nouseva hiilidioksidipitoisuus lisää riisinviljelyn metaanipäästöjä

Co2-rapotti: Kauden kasvikset -esittelee ilmastoystävälliset juurekset

Iskikö ilmastoahdistus hedelmäosastolla? Ei huolta – asiantuntijat neuvovat, kuinka valita ilmastoystävällisiä kasviksia

Työ- ja elinkeinoministeriö: Energian tehokas käyttö säästää yli puoli miljardia euroa vuosittain

 

Aikaisempien kuukausien ilmastoteot:

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – helmikuu: Tilaisuuksissamme tarjoillaan kasvisruokaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – maaliskuu: Suosimme julkista liikennettä ja lihasvoimaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – huhtikuu: Kierrätämme mahdollisimman paljon

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – toukokuu: Vältämme muovipakkauksia ja huolehdimme niiden elinkaaresta

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – kesäkuu: Ostamme vain tarpeeseen ja lainaamme silloin, kun se on mahdollista