Siirry sisältöön

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – joulukuu: Suosimme painotuotteissa ympäristöystävällisiä valintoja

Suvi / 17.12.2019

Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tarvitaan mukaan jokainen yksilö ja organisaatio. Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Esittelemme joka kuukausi ilmastoteon, johon Kieliasiantuntijat ry sitoutuu. Haastamme Sinut mukaan tekemään ilmastotekoja!

20191216_144006

Paperille painaminen kuluttaa metsää

Paperinkulutus on syynä noin puoleen maailman teollisista metsähakkuista. Paperin valmistus kuluttaa myös valtavasti vettä ja energiaa. Siksi on paperinkulutuksessa tärkeää huomioida ei vain metsänhoito, vaan koko arvoketju, johon kuuluu niin tuotanto, kierrättäminen, paperin säästäminen kuin painopaperin valinta.

Painotuotteet voivat saada erilaisia ympäristömerkkejä ja noudattaa ympäristöystävällisyyteen liittyviä standardeja. Esimerkiksi pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki kohdistaa painoille vaatimuksia liittyen esimerkiksi painoprosessiin, raaka-aineisiin ja tuotteisiin. Monilla graafisella alalla toimivilla yrityksillä on myös käytössä ympäristöjohtamisen ISO 14001 -standardi, jossa otetaan huomioon koko organisaation toiminnan ympäristövaikutukset. FSC-sertifioitu tuote taas on tae vastuullisesti hoidetusta metsästä. Kannattaa siis selvittää, miten omat painotuotehankinnat toteuttavat ekotehokkuutta ja lähettää vaikka asiakastoiveita yrityksille sen lisäämisestä.

Ympäristömerkit ja standardit valintojen apuna

Myös Kieliasiantuntijat ry osallistuu painotuotteiden vastuulliseen kuluttamiseen. Valitsemme painotuotteidemme paperiksi mahdollisimman ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Esimerkiksi Kiekaus-lehtemme on hiilineutraali painotuote ja sillä on myös Joutsenmerkki. Hiilineutraali painotuote syntyy, kun painotalo vähentää kaikissa tuotannon vaiheissa ympäristökuormaansa suhteessa tuotannosta aiheutuvaan hiilidioksidimäärään. Loput päästöt kompensoidaan Gold Standard -sertifioitujen ilmastoprojektien kautta.

Mietimme myös tarkasti painotuotteidemme painosmäärän. Emme tilaa tuotteita varastoitavaksi vaan käyttöä varten. Mietimme myös, milloin paperinen painotuote on tarpeen ja milloin sen voi korvata jollakin muulla, esimerkiksi sähköisellä ratkaisulla.

On kuitenkin muistettava, että myös sähköisten viestimien kuluttamiseen liittyy ympäristövaikutuksia varsinkin elektronisten laitteiden valmistamisen ja lukemisen sähkönkulutuksen muodossa. Tärkeää onkin nimenomaan valintojen ympäristövaikutusten miettiminen ja vähentäminen, oli tapa mikä tahansa.

Tee sinäkin kanssamme tästä vuodesta ilmastotekojen vuosi! Maapallomme elinkelpoisuuden turvaamiseen tarvitaan meitä kaikkia.

Lähteet ja lisää lukemista:

TKK: Graafisen alan ympäristöopas

ISO 14000 Ympäristöjohtaminen

Opas vastuullisen paperin hankintaan

FSC-sertifioitu tuote on vastuullinen valinta

EU Ecolabel Paper Products / Printed paper

 

Aikaisempien kuukausien ilmastoteot:

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – helmikuu: Tilaisuuksissamme tarjoillaan kasvisruokaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – maaliskuu: Suosimme julkista liikennettä ja lihasvoimaa

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – huhtikuu: Kierrätämme mahdollisimman paljon

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – toukokuu: Vältämme muovipakkauksia ja huolehdimme niiden elinkaaresta

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – kesäkuu: Ostamme vain tarpeeseen ja lainaamme silloin, kun se on mahdollista

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – heinäkuu: Kun teemme hankintoja, ostamme energiatehokkaita tuotteita ja suosimme kotimaista

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – elokuu: Suosimme aineettomia lahjoja aineellisten sijaan

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – syyskuu: Säästämme vettä ja sähköä

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – lokakuu: minimoimme ruokahävikin

Kieliasiantuntijat ry:n ilmastotekojen vuosi – marraskuu: kokouksemme ovat paperittomia